Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У Москві вбита відома журналістка Ганна Політковська

Надзвичайна подія 13787 переглядів

Опубліковано - 8.10.2006 01:01 | Всі новини | Версія для друку

Ганна Політковська
Ганна Політковська
У Москві в будинку 8/12 по Лісовій вулиці убита відома журналістка, оглядач “Нової газети” Ганна Політковська.

Тіло Політковськой було виявлене її сусідкою о 17:10 за московським часом в ліфті. У ліфті знайдений кинутий пістолет Макарова і гільзи. Вбивця чекав Політковську на першому поверсі, на сходовому майданчику. Журналістка приїхала з магазина на своїй машині, узяла частину пакетів з продуктами і віднесла їх до квартири. Після того, як повернулася за іншими сумками, при виході з ліфта, вбивця вистрілив їй один раз в груди, після чого зробив контрольний постріл в голову.

Слідство має в своєму розпорядженні відеозапис із зображенням можливого вбивці, складається фоторобот.

Ганна Політковськая відома перш за все своїми матеріалами на тему Чечні і Північного Кавказу. Остання її публікація - "Каральна змова" - була присвячена складу і діяльності чеченських загонів, що воюють на стороні федеральних сил. А в останні дні вона працювала над розслідуванням тортур в Чечні. Стаття повинна була вийти в понеділок. "Поки у нас немає тексту статті, але ми знаємо, що у неї були свідоцтва та фотографії", - сказав заступник головного редактора газети Віталій Ярошевський в інтерв'ю "Ехо Москви".

Увечері перед під'їздом, де була вбита Ганна Політковська, зібралися родичі, друзі і колеги журналістки. Люди підходять до під'їзду і кладуть квіти - білі і червоні гвоздики. Біля входу в будинок, стоять
запалені свічки. Багато людей плачуть.

Навколо будинку виставлено оточення, стоять міліційні автомобілі, перед під'їздом знаходиться велике число співробітників прокуратури і міліції. Проте міліціонери пропускають тих, хто хоче віддати шану пам'яті загиблої.

За інформацією джерела агентства в правоохоронних органах, в Москві оголошений план спеціальних заходів "Вулкан".

У розшук оголошена молода людина, зросту вище середнього, худорлявої статури. На голові можливого вбивці може бути чорна кепка-бейсболка, додало джерело агентства.

Головний редактор "Нової газети" Дмитро Муратов припустив, що вбивство пов'язане з журналістською діяльністю Ганни Політковської. Як відомо, Політковській неодноразово загрожували. Так, нагадують Грані.Ру, у вересні 2001 року вона опублікувала в "Новій газеті" статтю "Люди зникаючі", що розповідала про долю чеченця Зелімхана Мурдалова, заарештованого в Чечні
Ханти-Мансійським ОМОНом на початку 2001 року, а потім безслідно зниклого.

Після цього журналістка по електронній пошті стала одержувати листи з погрозами від якогось "кадета". "Кадетом" називали співробітника Ханти-Мансійського ОМОНу Сергія Лапіна, що безпосередньо "працював" з Мурдаловим після його затримання. Лапіну пред'явили звинувачення, проте пізніше вони були зняті.

Раніше, у вересні 2004 року під час трагічних подій в бесланськой школі Ганну Політковську намагалися отруїти на борту літака по дорозі в Беслан. Тоді Політковська заявила, що її "усунули з поля", щоб не дати здійснити її план врегулювання ситуації.

Вбивство Політковської як “подарунок” на день народження Путіна?
Ім'я Ганни Політковської фігурувало в списку "ворогів російського народу" і російської державності", оголошеного в березні 2006 року депутатом від ЛДПР Миколою Курьяновічем.

Колишній чоловік убитої Олександр Політковський заявив журналістам, що злочин "напевно пов'язаний" з професійною діяльністю покійної. "Я переконаний, що найближчим часом воно розкрито не буде", - сказав він.

Він також повідомив, що раніше покійній неодноразово загрожували, і у свій час вона навіть користувалася охороною. "Проте останнім часом про які-небудь погрози вона не говорила", - додав Олександр Політковський.

Вбивство Політковської пов'язане з її професійною діяльністю і, швидше за все, - з журналістським розслідуванням обставин трагедії "Норд Оста", заявила в ефірі "Ехо Москви" голова комітету "Громадянське сприяння" Світлана Ганнушкіна. Вона додала, що загибель журналістки стало слідством того, що "міліція займається не тим, чим повинна - ловить грузин замість бандитів".

Директор Центру екстремальної журналістики Спілки журналістів Росії Олег Панфілов, у свою чергу, виразив надію на те, що "після вбивства Ганни журналісти нарешті прокинуться, нарешті задумаються над тим, що цензура, брехня, все те, що витворяє влада з журналістами і правдою, більше продовжуватися не може".

Не випадковим вважає збіг дати загибелі Ганни Політковської з днем народження президента Росії і з недавнім днем народження Рамзана Кадирова підприємець Борис Березовський.

Зупинити наступ російського державного фашизму!

Прес-служба УРП "Собор" оприлюднила офіційну заяву.

Убито Анну Політковську, одну з тих нечисленних російських журналісток, яка завжди мала мужність говорити гірку правду, - чи то про геноцид чеченського народу, чи то про перетворення Росії на поліцейську, гебістську державу.

Якими б не були офіційні версії цього вбивства, світова громадськість неминуче пов`язуватиме його з професійною діяльністю Анни Політковської, з її мужньою громадянською позицією.

Вислювлюючи солідарність із демократичними силами Росії, УРП "Собор" закликає західні демократії припинити нарешті політику подвійних стандартів щодо Путінського режиму, який дедалі більше набуває рис державного фашизму, що топче свободу не лише в Росії, а й за її межами.

УРП "Собор" нагадує про сумні наслідки політики "замирення" Адольфа Гітлера в Мюнхені і закликає всіх прихильників демократії об`єднатися, аби зупинити наступ російського державного фашизму!
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Надзвичайна подія»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Від Трипілля українці як солідаристи тяжіють до кооперативної співпраці, але у 1929 році більшовики перетворили на колгоспи та радгоспи численні сільськогосподарські товариства, машинові товариства, товариства спільного оброблення землі, тощо...”
Юрій Липа

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.