Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


“Червона рута” відсвяткувала своє 40-річчя

Мистецький погляд 24041 перегляд

Опубліковано - 4.11.2010 23:44 | Всі новини | Версія для друку

Володя Івасюк зі своєю одногрупницею Марією Соколовською-Марчук, якій він присвятив пісню «Червона рута». Фото невідомого студента-медика. З архіву Марії Соколовської.
Володя Івасюк зі своєю одногрупницею Марією Соколовською-Марчук, якій він присвятив пісню «Червона рута». Фото невідомого студента-медика. З архіву Марії Соколовської.
У столичній книгарні “Смолоскип” відбулося святкування 40-річчя пісні Володимира Івасюка “Червона рута”. На святі зібралось зо двадцять друзів композитора, а також звукорежисер Василь Стріхович, який зробив перший запис пісні у виконанні автора.

"Пісню записували 3 ночі підряд. Вдень дуже шумно було, тролейбуси поряд їздили. У нас було чотири години: з 1-ї ночі до 5-ї ранку, коли вони не ходили. За "Червону руту" отримав спочатку догану, а потім грамоту. Як тільки її випустили в ефір на телебачення восени 1970-го року, мій місцевий чернівецький начальник викликав мене на ковер і вручив догану. Не така, як всі, була. Наступного дня приходжу на лєтучку, а мені скасували догану і вручають грамоту. То зверху, з Києва лист прийшов, дуже розхвалювало центральне начальство пісню", - розказав Стріхович, повідомляє NEWSru.ua.

За словами подруги композитора акторки Віри Хом'юк, прем'єра "Червоної рути" відбулась раніше - у серпні 1970 року у Карпатах.

"Я тоді йому сказала: "Володя, пісня буде всесвітньо відомою! Ти прославишся!". А потім сама собі думаю, прибріхую я трохи. За декілька місяців екзамени не могла вчити через те, що жила у гуртожитку, а там з кожного вікна лунала "Червона рута", - розповіла Хом'юк.



Володимир Івасюк - видатний український композитор і поет. Один із основоположників української естрадної музики. Автор ста семи пісень, п'ятдесяти трьох інструментальних творів, музики до декількох спектаклів.

Він був професійним медиком і скрипалем, відмінно грав на фортепіано, віолончелі, гітарі. Майстрово виконував свої пісні. Володів образотворчим талантом, був неординарним художником і потрапив до сотні Великих українців.

Івасюк помер у 1979 році. Його тіло було знайдене повішеним у Брюховицькому лісі під Львовом.
Текст пісні “Червона рута”, написаний рукою Володимира Івасюка із посвятою однокурсниці Мусі Соколовській, 1970-й.
Текст пісні “Червона рута”, написаний рукою Володимира Івасюка із посвятою однокурсниці Мусі Соколовській, 1970-й.

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Мистецький погляд»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ти говориш про Господа або Його чесноти, роби це серйозно і з належною повагою”
Джордж Вашінгтон

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.