Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Черевичка віком п’ять з половиною тисяч років

За межею віків 11860 переглядів

Опубліковано - 21.01.2011 08:17 | Всі новини | Версія для друку

Черевичка віком п’ять з половиною тисяч років
Черевичка віком п’ять з половиною тисяч років
Черевичку, знайденому археологами у печері Арені-1 (Вірменія), виявилося 5500 років. Настільки давнє взуття на території Євразії знайдено вперше.

Печеру Арені-1 у прикордонній місцевості Вайотс Дзор (кордон Вірменії з Азербайджаном, Туреччиною та Іраном) археологи з Вірменії, США, Ірландії, Англії та Ізраїлю вивчають з 2005 р.

Сама знахідка була зроблена ще в 2008 році, але встановити її вік вдалося лише зараз. Спочатку частина дослідників датувала її монгольським періодом 12-14 ст. н.е., тобто вік туфельки оцінювався в 600-700 років. Інші археологи не заперечували і більш раннього її походження, аж до IV тис. до н.е., епохи халколіта, повідомляє “Наука і життя”.

У цей період, перехідний між кам'яним віком і більш високотехнологічним бронзовим, найдавніші люди почали робити речі з міді, і саме до нього відносяться найбільш ранні знахідки в печері. Для остаточного рішення предмет суперечок відправили на радіовуглецевий аналіз. Аналізу піддали шкіру, з якої виготовлена черевичка, і траву, якою вона була набита. Дані аналізу зробили знахідку безпрецедентною: туфелька виготовлена в 36-33 ст. до н.е. Настільки давнє взуття на території Євразії ще не знаходили!

Знахідки взуття та одягу - велика рідкість в археології. Зазвичай їх виявляють або у вічній мерзлоті, або в печерах з особливими кліматичними умовами. Однак у карстовій печері Арені-1 немає ніяких особливих кліматичних умов, що сприяють схоронності органічних залишків (шкіри, тканин та ін.) Як же вони збереглися?

Причина в тому, що культурні шари в цій печері чергуються з шарами щільно утрамбованого гною, завдяки йому органічні рештки «зберігаються» без доступу кисню, який міг би сприяти їхньому розкладанню. Саме через цю особливість печери її артефакти не так просто датувати. Черевичка була знайдена в невеликій ямі поруч із середньовічним вогнищем (який не мав до неї, як потім виявилося, жодного відношення). Стінки ями були обмазані глиною, а сама яма набита очеретом, під яким на фрагменті судини лежали два схрещених роги дикої кози. Під уламками кераміки на дні ями черевичка чекала свого часу.

Черевичка з печери Арені-1 зроблена з цілого шматка коров'ячої шкури і закріплювалася на нозі за допомогою шкіряного шнурка, який проходить хрест-навхрест крізь невеликі дірочки. Судячи з виступаючому великого пальця, це взуття носили на правій нозі. Черевичка була набита соломою або для збереження форми, або для утеплення. Її розмір близький до європейського 37-го. Встановити, кому належало взуття, чоловікові або жінці, неможливо.

До рекордної знахідки в печері Арені-1 найдавнішим в Євразії вважалася взуття, схоже на шкіряну шкарпетку, набиту соломою. Його знайшли на ногах мумії, виявлену 19 років тому в Альпах, на кордоні Італії з Австрією, і яку прозвали «тірольською крижаною людиною з Отці». Ці рештки датуються 33-31 ст. до н.е., тобто «тірольський принц» на 300 років молодше «вірменської попелюшки». Підошва взуття крижаної людини складалася з шкури ведмедя, верх - з шкіри оленів, шнурки були зроблені з деревної мотузки, а шкарпетки - з трави.

А найдавніші на сьогоднішній день екземпляри взуття виявлені в Новому Світі в печері на р. Міссурі. Вони були зроблені з мотузок та / або шкіри. Радіовуглецевий аналіз датував їх 74 і 69 ст. до н.е. Ще одна дуже давня знахідка була зроблена в Ізраїлі, в печері Воїнів в Іудейській пустелі - взуття типу сандалій не датовані радіовуглецевим методом, але віднесли до того ж часу, що і взуття з печери Арені-1.

Дивно, що на всій цій стародавній черевичці, зробленої з м'якої шкіри, немає латочок. Взуття подібної форми з більш грубої шкіри, яку носили з бронзового століття до середньовіччя, археологи виявляють часто і в багатьох регіонах Європи. Але все воно має сліди ремонту.
Черевичка з печери Арені-1 зроблена з цілого шматка коров’ячої шкури і закріплювалася на нозі за допомогою шкіряного шнурка, який проходить хрест-навхрест крізь невеликі дірочки
Черевичка з печери Арені-1 зроблена з цілого шматка коров’ячої шкури і закріплювалася на нозі за допомогою шкіряного шнурка, який проходить хрест-навхрест крізь невеликі дірочки

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Рабом є лише той, кого НЕ печуть кайдани”
Павло ШТЕПА

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.