Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Предки сучасних людей поширилися Європою з території сучасної України

Відкриття Регіон: Автономна республіка Крим 25100 переглядів

Опубліковано - 21.06.2011 21:56 | Всі новини | Версія для друку

Розкопки в Кримських горах
Розкопки в Кримських горах
Сліди діяльності та останки, можливо, найдавніших представників людини розумної в Європі були виявлені експедицією українських археологів у Криму.

Відкриття, зроблене членами експедиції в печерах Буран-Кая в Кримських горах, може підтвердити припущення вчених про те, що предки сучасних людей почали заселяти Європу з Східноєвропейської рівнини, а не з Близького Сходу через Балкани, як передбачалося раніше.

На місці стоянки в печері Буран-Кая археологи виявили людські кістки і зуби, знаряддя праці, прикраси зі слонової кістки і рештки тварин.

Надрізи на скам'янілостях, яким 32 тисячі років, свідчать, що тих людей готували до ритуального поховання. Це також найдавніші свідчення про сучасних людей на сході Європи, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Археолог Олександр Яневич із Національної академії наук виявив 4 печери Буран-Кая в Кримьких горах у 1991 році. З того часу там знайшли приблизно дві сотні кісток.

Виявлені на місці розкопок прикраси, що їх виготовили древні люди, дали науковцям підстави пов'язувати їх із Граветтською археологічною культурою. Її назва походить від стоянки Ла-Граветт у Франції, де вперше виявили рештки цієї культури кам'яної доби.

Граветтська культура поступово охопила весь європейський континет.

Як пише журнал PloS One, дослідникам вдалося встановити вік останків радіовуглецевим методом. Форма решток вказує вченим на те, що вони мають справу із сучасними людьми (Homo sapiens sapiens).

Серед іншого науковців дуже зацікавило те, що в печерах бракує кісток людських кінцівок.
Серед останків знайшли і людські зуби
Серед останків знайшли і людські зуби
На місці стоянки виявили численні кінцівки антилоп, лисиць та зайців, але серед решток людей були тільки хребці, зуби і частини черепа - розміром не більші, ніж 12 сантиметрів.

Більше того, надрізи на людських фрагментах відрізняються від тих, які нанесені на останки тварин, вони поховані у різний спосіб.

Співавтор дослідження Сандрін Прат із Французького національного центру наукових досліджень вважає, що людську плоть відділили від кісток в ході ритуальної "чистки", аби вона не була з'їденою.

Предки Європи

Вчені кажуть, що знахідки у Криму допомагають у дослідженнях дуже ранньої і важливої людської культури.

"Граветтська – це культура, яка визначає сучасних людей. Її представники орудували ножами, іншими дрібними інструментами, розбивали табори на відкритому повітрі, використовували кістки мамонтів, аби звести намети," - розповідає професор Клайв Фінлейсон, директор Гібралтарського музею.

За його словами, знайдені в Криму рештки – це найбільш ранні приклади Граветтської культурної традиції.

Профессор вважає, що виявлення зразків цієї культури в Україні додає ваги до тези, що предки сучасних людей поширилися Європою зі Східноєвропейської рівнини, а не з Близького Сходу.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Відкриття»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ти говориш про Господа або Його чесноти, роби це серйозно і з належною повагою”
Джордж Вашінгтон

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.