Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Українське походження найвідомішої італійської пісні

Мистецький погляд 20055 переглядів

Опубліковано - 28.11.2006 16:53 | Всі новини | Версія для друку

Чи не в стінах Одеського театру опери та балету була написана музика до пісні “O Sole Mio!”?
Чи не в стінах Одеського театру опери та балету була написана музика до пісні “O Sole Mio!”?
Італійський історик музики і художній директор Неаполітанського музичного архіву Пакіто дель Боско (Paquito Del Bosco) опублікував книгу про найвідомішу пісню в Італії і, можливо, в світі – “O Sole Mio!”.

У книзі розглянута історія популярної мелодії і згадані її видатні інтерпретатори, повідомило агентство ANSA.

Під час роботи над книгою "O Sole mio. La storia della canzone piu famosa del mondo" ("O Sole mio. Історія найвідомішої пісні в світі") Пакіто дель Боско вдалося з'ясувати, що мелодію для хрестоматійного неаполітанського шлягера композитор Едуардо ді Капуа (Eduardo Di Capua) склав під час перебування в Одесі в 1898 році. Текст пісні у ді Капуа вже був з собою під час подорожі по півдню Російської імперії. Його автором був неаполітанець Джованні Капурро (Giovanni Capurro). Ді Капуа і Капурро продали права на "O Sole Mio" в одноразовій угоді за 25 лір видавництву Bideri.

Ді Капуа помер в 1917 році, Капурро - в 1920-му, і пісня повинна була повернутися до державної власності 50 роками пізніше. Проте, цього не трапилося, оскільки з'ясувалося, що пісня має третього “автора”, - Емануеле Альфредо Маццарукі (Emanuele Alfredo Mazzucchi), який записав пісню на папері.

1972 року з'ясувалося, що на права на пісню "O Sole Mio" претендують нащадки Маццарукі. У 2002 році тяганина, що тривала два десятиріччя, завершилася на користь нащадків Маццарукі, і тепер вони володіють правами на пісню до 2042 року. Авторські відрахування від використання "O Sole Mio" досягли 250 тисяч доларів США за рік.

Свої версії "O Sole Mio" записували такі відомі італійські співаки, як Маріо Ланца (Mario Lanza), Енріко Карузо (Enrico Caruso), Лучано Паваротті (Luciano Pavarotti). Елвіс Преслі (Elvis Presley) виконував її в англійському перекладі під назвою "It's Now or Never". Колишній президент СРСР Михайло Горбачов, Папа Римський Іоанн Павло II, президент Венесуели Уго Чавес називали "O Sole Mio" своєю улюбленою піснею.

Французький письменник Марсель Пруст розповів одну з популярних легенд про "O Sole Mio". На Олімпійських іграх 1920 року оркестр не зміг виконати італійський гімн без нот, зате з успіхом зіграв твір Ді Капуа та Капурро по пам'яті.

Ще одна легенда розповідає як Юрій Гагарін під час свого першого космічного польоту навколо Землі наспівував "O Sole Mio".
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Мистецький погляд»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Слово, що йде від серця, проникає в серце”
Нізамі

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.