Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Португальський архітектор взявся захищати українську культурну спадщину

За межею віків Регіон: Закарпатська область 14124 перегляди

Опубліковано - 11.05.2006 16:44 | Всі новини | Версія для друку

Португальський архітектор взявся захищати українську культурну спадщину
Португальський архітектор взявся захищати українську культурну спадщину
Португалець хоче відновити закарпатський замок Невицький, який сьогодні під загрозою руйнування. Гроші науковець шукає в Євросоюзі, і вважає, що справа ця термінова. За оцінками експертів, реставрація може коштувати понад 10 мільйонів євро.

Купа каміння на землі - зруйнована арка замку. Ще два дні тому вона була цілою. Пан Антоніо шокований. Португалець каже, якщо терміново не реставрувати пам’ятку - її можна втратити.

Антоніо Кастел-Бранко, архітектор:
«Я професор університету. Я мушу допомагати зберегти усіма можливими способами цей замок. Це мій обов’язок. Такою є європейська система».

42-річний Антоніо закохався у Невицький замок з першого погляду, коли одного разу приїхав у гості до знайомого-заробітчанина в Україну. Каже, що замок унікальний, оскільки зберігся без перебудов ще з середини 15 століття.

Минулого року на руїнах познайомився з ентузіастом Олександром. Місцевий археолог самотужки взявся розчищати замок.

Олександр Дзембас, археолог:
«Архітектурний стан пам’ятки досить складний. Стан об’єктів аварійний і, навіть, небезпечний для відвідування туристів».

На вихідні замок приймає, щонайменше, 500 чоловік. Проте, така популярність на користь споруді не йде – все руйнується на очах у відвідувачів, а коштів на утримання пам’ятки архітектури у бюджеті немає.

Володимир Віровбал, спеціаліст управління з питань охорони культурної спадщини:
«Ні в минулому, ні в цьому році не виділялося ні копійки. Тобто зараз тільки обласний бюджет передбачає лише деякі кошти на виготовлення юридичної документації».

Португалець Антоніо хоче знайти півмільйона євро на перший етап відновлення замку – сподівається виграти грант у ЮНЕСКО. Разом з українськими колегами він вже розробляє проект консервації руїн. Наступним кроком має стати власне реставрація - це коштуватиме, щонайменше, 10 мільйонів євро.

Однак такі суми все одно не зупиняють пана Антоніо. Він каже, що без минулого ми не матимемо майбутнього.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо народ позбавити його історії, то через покоління він перетвориться на натовп, а ще через покоління ним можна буде управляти ”
Йозеф Геббельс

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.