Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У музеї Михайла Коцюбинського в Чернігові діє виставка «Ікони в рушниках»

Мистецький погляд Регіон: Чернігівська область 28181 перегляд

Опубліковано - 30.01.2007 15:02 | Всі новини | Версія для друку

У музеї Михайла Коцюбинського в Чернігові діє виставка «Ікони в рушниках»
У музеї Михайла Коцюбинського в Чернігові діє виставка «Ікони в рушниках»
Унікальна виставка під назвою «Ікони в рушниках» проводиться в приміщенні музею Михайла Коцюбинського в Чернігові.

На ній представлено понад 70 вишитих ікон, виготовлених руками майстрині Агнеси Ляшенко. Приблизно стільки ж старовинних рушників зі своєї колекції надала для оформлення сакральних образів власниця чернігівської мистецької галереї «Круті сходи» Тетяна Жогалка.

За словами майстрині, вишивати хрестиком вона почала майже випадково. Все життя пропрацювала у фармацевтичній галузі, а вже після виходу на пенсію побачила гарний образ святителя Миколая Чудотворця і вирішила вишити такий для свого онука. Перша спроба була вдалою, тож згодом з'явилися cвятий Володимир і княгиня Ольга, Антоній Печерський і Феодосій Чернігівський, а також лики Богородиці.

На першій виставці Агнеси Денисівні, яка також відбулася в музеї Коцюбинського, було представлено 29 вишитих картин. За словами майстрині, вона ще не знала канонів, за якими створюються ікони, тож почала вчитися і відвідувати церкву, читала спеціалізовану літературу, радилася зі священиками.

Через деякий час Агнеса Денисівна звернулася до сюжетних композицій, на яких присутні декілька персонажів. За допомогою голки і ниток вона створила картини «Трійця», «Благовіщення», «Різдво Христове», «Покрова Богородиці», «Хрещення Господнє», «Воскресіння» та інші.
Проте особливе місце в її творчості посідають Богородичні ікони. Агнеса Ляшенко відтворила на полотні деякі загальновідомі образи Богородиці, а також майже всі чудотворні образи Цариці Небесної, які прославилися на Чернігівщині. В її доробку: Єлецька, Троїцько-Іллінська, Густинська, Іржавецька, Домницька, Леньківська, Любецька образи Божої Матері.

Пізніше майстриня освоїла більш складну техніку вишивання бісером. На виставці представлено декілька невеликих за розміром ікон, які пані Агнеса створила з бісеру. Кожна з них вимагає не одного місяця кропіткої праці.

«В Україні ікони завжди прикрашали красивими рушниками, - розповідає вчений секретар музею Ольга Єрмоленко. - Де по краю виробу бачимо вишивку, це означає, що його вішали в красному кутку кімнати, тобто "на Богів" - це так звані набожники».

Виставка «Ікони в рушниках» працюватиме до середини лютого.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Мистецький погляд»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо знаєш себе і супротивника, то завжди виграватимеш. Якщо знаєш себе, але не знаєш супротивника - один раз переможеш, всі інші - програєш. Якщо не знаєш ні себе, ні його - завжди програватимеш”
Цзу Дзинь

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.