Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Етнічні росіяни - громадяни України вдвічі менше підтримують незалежність держави, ніж українці

Громадська думка 8640 переглядів

Опубліковано - 18.08.2013 23:30 | Всі новини | Версія для друку

Серед етнічних росіян удвічі менше прихильників незалежності України
Серед етнічних росіян удвічі менше прихильників незалежності України
Соціологічний портрет прихильника незалежності України: освічений і матеріально забезпечений житель Заходу чи Києва, за національністю - українець.

Підтримка незалежності України істотно залежить від регіону проживання, освіти, матеріального стану та етнічної самоідентифікації. Про це свідчать дані соцопитування, який провели Український інститут соціальних досліджень ім. О.Яременка спільно з Центром "Соціальний моніторинг".

Як повідомила голова правління Українського інституту соціальних досліджень Ольга Балакірєва, в ході соцопитування ставилося запитання про те, до якої національності зараховують себе респонденти. За самоідентифікацією різниця в підтримці незалежності між українцями і росіянами вийшла досить великою, фактично вдвічі: з тих, хто зараховує себе до українців, за незалежність проголосували б 66%, з тих, хто зараховують себе до росіян, - 32%.

"Найбільші відмінності спостерігаються по регіонах опитування, і вони не просто статистично значущі, а свідчать про абсолютно різні політичні орієнтації частин суспільства. За незалежність у Києві виступають 89% жителів, у Західному регіоні - 87%, що в порівнянні з середнім показником 61% значно вище. У Північному регіоні незалежність відстоює 81%. В АР Крим за незалежність країни виступає 31%, на Сході - 42%, на Півдні - 52%, у Центрі - 62%. Різниця між показниками Києва та Криму - майже триразова! І, відповідно, серед тих, хто не підтримав би незалежність, різниця ще більша: у Києві не підтримали б її всього 2%, на Заході - 4%, а в Криму - 36%. Фактично це ставлення до держави Україна, і воно дуже різне", - зазначила Балакірєва.

Крім того, дослідження виявило пряму залежність підтримки незалежності з рівнем освіти і матеріального положення: чим вищий рівень освіти, тим вища в людей готовність підтримати незалежність України. Серед тих, хто має вищу освіту, але і вчений ступінь, показник такої підтримки - 86%. Щодо матеріального становища людей, залежність тут - так само пропорційна, як і за рівнем освіти: чим вище у людей матеріальне становище, тим більшою мірою вони підтримують незалежність.

"Висновок очевидний: чим комфортніше живеться людям в країні, тим більшою мірою вони готові підтримати країну як таку, а також формування держави", - зазначила соціолог.

Дослідження проводили Український інститут соціальних досліджень ім. О.Яременка спільно з Центром "Соціальний моніторинг". Всього було опитано 2008 респондентів, що мешкають в усіх областях України, включаючи м.Київ та АР Крим, за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Громадська думка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Найкращий державний устрій для будь-якого народу - це той, який зберіг його як ціле”
Мішель Монтень

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.