Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


За календарем наших предків сьогодні почався 7514 рік

Календар 24098 переглядів

Опубліковано - 1.03.2006 19:44 | Всі новини | Версія для друку

За календарем наших предків сьогодні почався 7514 рік
За календарем наших предків сьогодні почався 7514 рік
Сьогодні Новий рік! А точніше Новоліття, яке відзначали наші предки, а дехто відзначає і тепер.

Українські язичники – рідновіри – продовжують жити згідно з Колом Сварожим. Свято Колодія, яке відзначалося напередодні Новоліття, вказувало на те, що «Коло діє», тобто наближається до весни, коли Сонце перемагає темряву і вже наближається весняне рівнодення.

За традиційним народним календарем сьогодні настав 7514 рік від Трипілля. За хліборобськими традиціями Новоліття відзначали навесні, коли починало відроджуватися життя і прокидатися природа. Колись наші предки виносили на Новий Рік на вулицю плуга. Усі члени родини впрягалися в нього, і господар орав першу борозну по снігу.

На Новоліття готували так звану щедру вечерю. На стіл ставили різноманітні борошняні і м’ясні страви, наприклад, узвар, вареники, голубці. Пекли святкові коржі та книші. Після щедрої вечері співалися щедрівки.

Новоліття наші предки завжди відзначали на початку березня, і тоді, коли по всій Римській імперії був введений юліанський календар, і тоді, коли в 325 році постановою Нікейського собору він став обов’язковим в усіх християнських країнах, і навіть після введення в 1582 році вже нового – Григоріанського календарю.

Народна традиція довгий час не переривалася завдяки обрядовій складовій. В народі вірили, що весна приходить тому, що її кличуть. Це робили молоді люди, видряпуючись на найвищу гору чи гілку і голосно-голосно кликали: "Весна, весна, весняночка, де твоя дочка паняночка…" Дуже вірогідно, що вже після настання Новоліття, а не після Великодня, як вважається, дівчата починали співали Веснянки, бо їхнім головним мотивом було закликання весни і пробудження природи.

Вийди, вийди, Іванку,
Заспівай нам веснянку!
Зимували, не співали -
Весни дожидали!


Веснянки включали стародавні обрядодії та їхню символіку. Наприклад, у веснянках найголовнішим образом-фігурою було коло (колесо), яке символізувало святе і життєдайне Сонце. Виконуючи веснянку "Жучок", дівчата стають парами, взявшись за руки. Утворюється своєрідний міст-дорога, на який висаджують маленького хлопчика. Задні пари перебігають наперед, а хлопчик також рухається вперед по руках. Образ хлопчика символізує прихід весни, сонця, тепла.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Календар»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо ви хочете, щоб життя посміхалося вам, подаруйте йому спочатку свій гарний настрій ”
Бенедикт Спіноза

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.