Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У НБУ пояснили причини падіння курсу гривні

Економіка 8234 перегляди

Опубліковано - 29.12.2016 16:37 | Всі новини | Версія для друку

У НБУ пояснили причини падіння курсу гривні
У НБУ пояснили причини падіння курсу гривні
Сьогодні, 29 грудня 2016 року, ​на міжбанківському валютному ринку продовжує спостерігатися тимчасовий надлишковий попит на іноземну валюту, який сформувався під одночасним тиском низки факторів.

Ситуацію для ЗМІ прокоментував заступник Голови Національного банку України Олег Чурій.

З одного боку, за його словами, пропозицію валюти стримує наявність гривневої ліквідності і, відповідно, відсутність потреби продавати валютну виручку у компаній-експортерів, які протягом минулого та поточного тижня отримали відшкодування ПДВ на суму 12.5 млрд. грн.

З іншого боку, суттєво зріс попит на іноземну валюту зі сторони учасників ринку, викликаний необхідністю компаній робити платежі за кредитами в іноземній валюті наприкінці року. ​

Водночас наголошуємо, що девальваційний тиск на курс гривні цього тижня не пов’язаний з переходом ПАТ КБ “ПРИВАТБАНК” у державну власність. Твердження, що відтік депозитів з банку провокує посилений попит на валютному ринку, не відповідає дійсності.

По-перше, приток коштів населення в інші банки вдвічі перевищив відтік депозитів фізичних осіб з ПАТ КБ “ПРИВАТБАНК” з 19 грудня. Більш того, період їх відтоку з банку був нетривалий – лише три дні, і після цього повернення коштів населення до фінустанови відновилося. Водночас відтік депозитів юридичних осіб з ПАТ КБ “ПРИВАТБАНК” був компенсований притоком на рахунки юросіб в інших банках коштів за відшкодування ПДВ.

По-друге, на готівковому валютному ринку продаж валюти населення продовжує перевищувати її купівлю. У грудні за неповний місяць чиста купівля валюти банками у населення становить 34 млн. дол. США.

По-третє, підтримка ліквідності обсягом 25 млрд. грн., яку Національний банк надав протягом минулого тижня ПАТ КБ “ПРИВАТБАНК”, була лише частково спрямована на покриття відтоків за депозитами, а також - на виконання банком нормативу обов’язкового резервування, який банк не виконував майже рік до переходу в державну власність.

Загалом фундаментальних передумов для коливань курсу гривні наразі немає – ринкові фактори наразі є сприятливими для валютного ринку. Продовжує надходити виручка від експорту зернових, а також зберігається сприятлива для українських експортерів кон’юнктура на світовому ринку чорних металів та залізної руди.

Як і раніше, Національний банк готовий виходити на ринок з валютними інтервенціями для згладжування надмірних коливань обмінного курсу гривні, викликаних тимчасовими чинниками, та має достатньо інструментів для цього. Обсяг міжнародних резервів сьогодні становить близько 15.6 млрд. дол. США. Цього достатньо і для продажу валюти під час інтервенцій, і для виконання зобов’язань Уряду та НБУ, а також ця сума відповідає зобов’язанням Національного банку перед Міжнародним валютним фондом в рамках програми розширеного фінансування EFF.

Протягом поточного тижня Національний банк вже провів два аукціони з продажу іноземної валюти, під час яких задовільнив заявки учасників на загальну суму 144 млн. дол. США.

З огляду на збереження ситуативного тиску на курс гривні Національний банк зберігає присутність на міжбанківському валютному ринку. Сьогодні, 29 грудня, Національний банк також оголосив про проведення аукціону з продажу іноземної валюти, щоб запобігнути надмірним коливанням курсу гривні. Обсяг аукціону – до 100 млн. дол. США.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Свобода, якщо вона пустила коріння, швидко зростає”
Джордж Вашінгтон

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.