Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Козацька чайка причалить на Трухановому острові

Анонси Регіон: м.Київ 15167 переглядів

Опубліковано - 12.06.2007 02:27 | Всі новини | Версія для друку

Козацька чайка причалить на Трухановому острові
Козацька чайка причалить на Трухановому острові
На копії чайки «Спас» сучасні козаки сходили в Грузію, набрали вина та причалять сьогодні о 17:00 в Києві на Трухановому острові - на галявині, що вище за течією від Пішохідного мосту.

Зустрічатимуть мандрівників Олег Скрипка, гурти «Перкалаба», «Пропала грамота», «ДахаБраха», грузинський «Джорджія» та казкар Лірник Сашко. Козаки везуть 10 дiжок грузинського вина та фільм, відзнятий у поході. Вином та тут же звареним кулішем обіцяють частувати всіх охочих. Крім того, хлопці влаштують на березі козацькі забави. «Як ми будемо відпочивати — так і будемо жити», — пояснив мету цього дійства напередодні під час прес-конференції в «УНІАН» продюсер акції Юрко Червінський.

Ідея зробити копію унікального старовинного бойового корабля прийшла, мов муза, до організатора проекту, президента Фонду розвитку екотуризму «Витоки» Романа Рося ще у 2001 році. Дерев'яний 20-метровий корабель з невеликим трюмом будували власним коштом. Грошима допомагали також друзі — художники, музиканти, журналісти, спортсмени — й загалом люди, які захоплюються морем або козацькою романтикою. Професійних столярів і теслярів серед хлопців не було. «Але ми робили чайку з такою любов'ю, з таким відчуттям матеріалу, що не сумнівалися: вона не лише буде ходити по воді, вона літати могла би», — розповів «УМ» Роман Рось.

Чайку збудували під Львовом, потім поставили її на ресори з колесами та поїхали таким дивним транспортом аж до Одеси. «Міліція, «даішники» нас постійно зупиняли, — сміється пан Роман, — але ми брали камеру, виходили у козацьких строях, і це так дивувало правоохоронців, що ми благополучно дісталися до місця призначення. «Спас» зимував у Балаклаві в музеї Військово-Морських сил. Як розповів капітан корабля Мирон Гуменецький, з них «за експозицію» в музеї стягували по 300 доларів на місяць.

20 травня чайка відчалила з Севастополя. Через три дні корабель причалив у Батумі й через п'ять днів вирушив на Одесу. Місцеві жителі вразили українців своєю привітністю та гостинністю. На чайці гостювали мери грузинських міст, бував колишній капітан далекого плавання, а тепер консул України в Грузії Микола Спис. Проект зацікавив навіть президентів обох країн Віктора Ющенка та Михаїла Саакашвілі.

Грузини розповіли легенду, згідно з якою одну з грузинських фортець визволили від турків козаки, які проїздили собі тоді повз Грузію морем. У Європі також бачили іншу чайку — «Покрову Пресвятої Богородиці». Ходові якості чайок по достоїнству оцінили не лише любителі старовини, а й сучасних яхт. І лише росіяни довго не могли зрозуміти, хто такі козаки (донські? — перепитували вони) і чому яхта називається чайкою.

Восени команда на цій чайці збирається перетнути Атлантичний океан та йти до Америки (якщо дадуть візу) або Аргентини. «Впевнений, що козаки і там бували, то, може, ми знайдемо когось із своїх далеких родичів», — жартує пан Роман.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Анонси»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Російське духовенство завжди навчало паству свою не пізнавати і любити Бога, а тільки боятися чортів, яких воно ж і розплодило зі своїми попадями ”
Василь Ключевський

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.