Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У Фінляндії знайшли жуйку, якій 5 тисяч років

За межею віків 10657 переглядів

Опубліковано - 22.08.2007 15:59 | Всі новини | Версія для друку

Шматочок енеолітичної жуйки
Шматочок енеолітичної жуйки
Під час розкопок у Фінляндії британська студентка виявила шматочок “жувальної гумки”, що датується п`ятьма тисячами років, повідомляє газета The Times.

Видання The Scotsman уточнює, що розкопки проводилися в Кієріккі.

Фахівці повідомляють, що знайдений шматочок складається з березового дьогтю, і швидше за все, був зроблений в епоху неоліту. У той час, на думку вчених, березовий дьоготь використовували і як антисептик для порожнини рота, і як клей.

Знайдена жуйка відправиться на виставку, а потім вивчатиметься фахівцями-вченими. Оскільки на грудочці залишилися добре помітні сліди зубів, це складає інтерес для антропологів.

Археологам відомі поодинокі випадки знахідок жувальні гумки епохи енеоліту в декількох регіонах Північної Європи, повідомляє видання Lenta.ru.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

У нашого Українського народу існує повір’я, що від тих батьків, які не дотримуються звичаїв, родяться діти, що стають вовкулаками. Вовкулака, бувши в людській постаті, до церкви не ходить, з людьми не вітається і звичаїв людських не знає”
Олекса Воропай

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.