Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


В Україні знищують болотяних черепах. Люди не вміють доглядати за ними

Довкілля 22629 переглядів

Опубліковано - 11.07.2006 14:50 | Всі новини | Версія для друку

Працівники Київського зоопарку розповідають відвідувачам про Emys orbicularis — єдиний вид черепахи, який живе в Україні
Працівники Київського зоопарку розповідають відвідувачам про Emys orbicularis — єдиний вид черепахи, який живе в Україні
В Україні збереглася найбільша в Європі популяція болотяних черепах виду Emys orbicularis. Цих тварин охороняє Міжнародна Червона книга. Але екологи б’ють на сполох: черепах, які живуть у лісових болотах і ставках, стає з кожним роком менше. Їх нищать браконьєри.

— Черепах вивозять за кордон, де їх подають у ресторанах як делікатеси, — обурюється 41-річний Сергій Григор’їв із Науково-просвітницького центру Київського зоопарку. — У Німеччині, наприклад, своїх болотяних черепах уже не залишилося. Усіх з’їли, бо прирівнювали їх до риби. І в Україні зараз те саме відбувається. Наприклад, в Черепашому озері в селі Глібівка Вишгородського району Київської області вже не залишилося жодної черепахи.

Знищує їх і пристрасть міських жителів до ”екзотичних” домашніх улюбленців. Тварин виловлюють і продають за копійки.

— Люди заводять болотяних черепах, тому що вони рухливіші за сухопутних. Але доглядати за цими тваринами складно, — розповідає Кирило Трантін із Науково-просвітницького центру столичного зоопарку. — У неволі ідеальним середовищем для них є акваріум із піщаним дном — щоб черепаха не пошкодила кінцівок. На поверхні води має бути ”острів” із лампою над ним. Черепасі потрібно не лише тепло, а й ультрафіолет. Інакше не виробляється вітамін Д3, без якого деформується панцир.

— Без ультрафіолету через рік черепахи починають помирати, — додає 35-річний Володимир Тищенко із того ж центру. — ”Спеціалісти” на пташиних ринках кажуть покупцям, що перший рік опромінювати тварин не треба, щоб швидше збути товар.

Болотні черепахи — хижаки. У природі вони харчуються ікрою, пуголовками, комахами, дрібною рибою. І споживають цю їжу лише у воді.

— На Пташиному ринку в Києві можна купити черепаху за п’ять-десять гривень, — розповідає Сергій Григор’їв. — Але ж треба придбати ще й акваріум за кілька сот гривень. А це мало хто робить. А коли тварина набридає, її викидають.

Дехто — на смітник або на вулицю, інші приносять і пускають черепах у ставки Київського зоопарку. Їх вісім, і в кожному зараз живе приблизно по 60 черепах. Працівники зоопарку хочуть випусти частину на волю. Але бояться, що браконьєри дізнаються з телебачення чи газет, в якому місці їх випустили, і переловлять.

— Боротися з браконьєрами дуже важко. Закони суперечать один одному, — розповідає Кирило Трантін. — Черепахами торгують в Києві кілька ”бариг” на Пташиному ринку і пара зоомагазинів.

Щоліта столичний зоопарк кілька разів проводить акцію ”День ЧЕ”: людям пояснюють, як доглядати за болотяними черепахами, якщо ті потрапили в неволю.

Наша черепаха швидко повзає і плаває

Emys orbicularis, або Європейська болотяна черепаха, — це єдиний вид черепахи, що водиться в Україні. Саме на неї схожа тітонька Тортіла з казки про Буратіно. Ця черепаха швидко повзає і плаває завдяки перетинкам між пальцями.
Раз на 15–20 хвилин черепахи підіймаються на поверхню водойми, в якій живуть, щоб запастися повітрям. Також вони регулярно приймають ”сонячні ванни” на березі. Цим користуються браконьєри, які виловлюють на продаж занесених до Червоної книги тварин.

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Довкілля»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Немає більш вірної ознаки поганого устрою міст, ніж велика кількість в них юристів і лікарів ”
Платон

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.