Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Саакашвілі знає причину агресивності Росії

Новини Сакартвело 8643 перегляди

Опубліковано - 2.05.2008 18:14 | Всі новини | Версія для друку

Саакашвілі знає причину агресивності Росії
Саакашвілі знає причину агресивності Росії
Президент Грузії Михаїл Саакашвілі вважає, що Росія спровокувала конфлікт з Грузією з геополітичних причин, відповідаючи на позицію Заходу щодо Косово та плани щодо розширення НАТО за рахунок України та Грузії.

Про це він заявив в інтерв’ю Рейтер.

"Вони (російська влада) ясно сказали - і це Путін повторив (телефоном) мені, - що це відповідь на косовський прецедент, що це відповідь на заперечення Заходом російської позиції (щодо Косово) і що це відповідь на розширення НАТО в цьому регіоні (СНД), яке сприймається як загроза. Це геополітичний (конфлікт)", - сказав Саакашвілі.

"Як я передбачав раніше, Росія сприйняла коливання деяких європейських країн з приводу плану (приєднання до НАТО) Грузії та України на саміті в Бухаресті як сигнал до дії", - додав Саакашвілі.

Водночас Саакашвілі вважає, що до реального військового конфлікту Росія не готова. "Росія може багато що втратити тут. Росія дуже сильно залежить від Європи - політично, економічно, емоційно; вони хочуть, щоб міжнародне співтовариство поважало їх, вони не хочуть бути неповноцінною державою", - пояснив він.

"Те, що ми зараз бачимо, може слугувати тільки чиїмсь короткостроковим, не дуже раціональним інтересам. Я не думаю, що це в чиїхось довгострокових інтересах, включаючи російські", - вважає Саакашвілі.

"Хоча на ці останні кроки була швидка реакція (Заходу), ми бачимо погіршення (ситуації). ... Я думаю, що це момент, коли Захід і демократичний світ не можуть дати слабинку. Тому що це стосується не тільки Грузії, це набагато більше, ніж Грузія. Це зачіпає фундаментальні цінності, принципи та безпеку решти Європи", - сказав Саакашвілі.

Напружені останніми роками відносини між Москвою та Тбілісі різко загострилися після того, як російські військові збили грузинський безпілотний літак, який пролітав над територією Абхазії . Після цього РФ оголосила про розширення миротворчого контингенту в республіці, що де-факто відкололася від Грузії, з якою, за дорученням Президента Володимира Путіна, вона також встановлюватиме прямі економічні зв`язки. Тбілісі назвав ці кроки спробою анексії своїх територій.

Росія пояснила необхідність збільшення миротворчого контингенту тим, що Грузія готує військову операцію в Абхазії. Тбілісі, навпаки, називає актом військової агресії дії РФ.

Грузія, проте, активно закликає до міжнародної підтримки, називаючи "агресію" з боку Росії загрозою принципам міжнародного права. НАТО та ЄС уже висловили заклопотаність діями Москви, що російські представники розцінили як спроби Грузії втягнути Захід у "війну", яку розв’язує Саакашвілі.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Новини Сакартвело»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Державне думання для українського хама чуже і незрозуміле”
В‘ячеслав Липинський

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.