Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Луганські археологи полюють на баб

За межею віків Регіон: Луганська область 11870 переглядів

Опубліковано - 23.10.2008 11:34 | Всі новини | Версія для друку

Луганські археологи полюють на баб
Луганські археологи полюють на баб
У понеділок експозицію парку-музею стародавнього каменерізного мистецтва просто неба Луганського національного університету поповнила нова знахідка студентів вузу – стела бронзового століття.

Про це розповів кандидат історичних наук, доцент ЛНУ Костянтин Красильников.

Експедиція, в результаті якої в парку-музеї з'явилася новинка, проходила в селищі Кам'янка Лутугинського району. У ній брали участь 16 студентів різних курсів історичного факультету ЛНУ, - повідомляє прес-служба ВНЗ. «Нами були проведені рятувальні розкопки курганного комплексу, - розповів Костянтин Іванович. – Ми копаємо цей курган вже третій рік. Цього року нам вдалося знайти 4 скульптури, котрі належать до бронзового століття і середньовіччя».

Знайдені стели – предмети сакрального характеру. Як і будь-яка археологічна знахідка, вони ілюструють особливий фрагмент культурного минулого нашого народу. Але луганчани зможуть побачити в парку поки лише одну з них. Три інших експонувати на вулиці не можна. «Дві зроблені з мергелю, який руйнується під дією природних чинників, а одна вимагає серйозної реставрації», - пояснив Костянтин Красильников.

Археолого-етнографічний музейний комплекс Луганського національного університету унікальний. У 2004 році його внесли до переліку наукових об'єктів, які є національним надбанням України. Сьогодні в його фондах знаходиться понад 5 тисяч одиниць зберігання. У парку-музеї вузу понад 80 скульптур. Ці пам'ятники також називають «кам'яними бабами», оскільки більшість з них по своїх контурах нагадує людські фігури, переважно воїнів або жінок.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Відберіть у народу все, і все він може повернути, але відберіть мову, і він ніколи її більше не створить... Нову батьківщину може створити народ, але мову - ніколи; вмерла мова в устах народу - вмер і народ...”
Костянтин Ушинський

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.