Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Учені з’ясували хто і чим пахне

Невідоме 11060 переглядів

Опубліковано - 2.02.2009 15:32 | Всі новини | Версія для друку

Учені з’ясували хто і чим пахне
Учені з’ясували хто і чим пахне
Швейцарські вчені з’ясували, що запах чоловічого поту набагато приємніший від жіночого.

Співробітники компанії Firmenich провели тест, результати якого показали, що жінки пахнуть цибулею, а чоловіки - сиром.
Про це пише британська газета The Daily Telegraph.

Під час дослідження компанії, що займається дослідженнями смаків і запахів для харчової та парфумерної промисловості, добровольцям було запропоновано два способи спотіти: або провести 15 хвилин у сауні, або присвятити таку ж кількість часу заняттю на велотренажері. Усього в експерименті взяли участь 49 чоловік - 25 жінок і 24 чоловіки.
Після того як зразки поту було піддано аналізу, з'ясувалося, що в жіночому поті міститься велика кількість сіровмісних речовин без запаху, які при контакті з бактеріями, що живуть під пахвами, утворюють тіоли - клас речовин, що мають характерний запах цибулі.

Піт чоловіків, у свою чергу, відрізняється за хімічним складом - у ньому присутня велика кількість жирних кислот, які при взаємодії з бактеріями виділяють сирний запах. Команда незалежних експертів, які брали участь у дослідженні, зазначила, що вважає запах жіночого поту більш неприємним.

Крістіан Старкенман, який керував групою вчених із Firmenich, заявив, що результати цього дослідження допоможуть розробити нові види дезодорантів для чоловіків і жінок. Однак деякі вчені вважають, що дані, які отримано в ході експерименту, не можуть використовуватися за межами Швейцарії, оскільки люди в різних країнах ведуть різний спосіб життя.

"Те, як ви пахне, залежить від того, що ви їсте, чим ви миєтеся, який одяг носите і який набір генів ви успадкували", - підкреслив професор Університету Кардіфф Тім Джейкоб.

Нагадаємо, наприкінці минулого року вченим вдалося довести існування запаху страху у людей. Дослідження фінансувалося Пентагоном, який поширив чутки про те, що феромон страху виділяється для використання в бойових діях як засіб наведення жаху на війська супротивника. Американське військове відомство, у свою чергу, спростувало цю інформацію.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Невідоме»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація не помирає від інфаркту, вона помирає тому, що в неї відібрали мову”
Ліна Костенко

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.