Аратта - На головну

17 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


В Африці науковці виявили людський слід, якому 1,5 млн років

За межею віків 11840 переглядів

Опубліковано - 27.02.2009 16:17 | Всі новини | Версія для друку

В Африці науковці виявили людський слід, якому 1,5 млн років
В Африці науковці виявили людський слід, якому 1,5 млн років
Найдавніші з виявлених досі слідів людських ніг знайдено біля поселення Ілерет на півночі Кенії. Британські антропологи розкопували у пошуках кісток протолюдини невеликий пагорб, що складається з піску, мулистих відкладень і вулканічного попелу, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Дві серії відбитків, за даними радіоізотопного аналізу, було залишено близько 1,5 мільйона років тому з інтервалом приблизно в 10 тисяч років істотами, що мали таку ж анатомію стопи, як сучасна людина, і короткі, близько поставлені один до одного пальці.

Учені припускають, що сліди належать людині працюючій (Homo ergaster) або його нащадкові людині прямоходящій (Homo erectus) - першим гомінідам, які мали пропорції, - коротші руки і довші ноги - що нагадують пропорції тіла людини розумної, повідомляє РИА "Новости".

Тим часом кенійська знахідка не проливає світло на питання, яким чином і коли саме мавпяча стопа трансформувалася в людську. Також викопні рештки зазвичай не містять кісток кінцівок, оскільки саме їх у першу чергу поїдали хижаки, що харчувалися падаллю. "Ми дуже мало знаємо про еволюцію рук і ніг наших предків", - визнає керівник групи дослідників професор Борнмутського університету Метью Беннет.
Британські антропологи розкопували у пошуках кісток протолюдини невеликий пагорб, що складається з піску, мулистих відкладень і вулканічного попелу
Британські антропологи розкопували у пошуках кісток протолюдини невеликий пагорб, що складається з піску, мулистих відкладень і вулканічного попелу
Відкриття зробили студенти Польової школи "Кубі Фора", розташованої в однойменному місці на півночі Кенії, що патронується Університетом Ратджерса в Нью-Джерсі, США в особі професора Джона Харріса (John Harris), який став провідним автором публікації. Співавтором статті став професор Метью Беннет (Matthew Bennett) з Борнмутського університету у Великій Битанії, що відсканував і оцифрував сліди в комп'ютерні тривимірні моделі, на підставі яких науковці й зробили свої висновки.

У 1978 році поблизу міста Лаетолі в Танзанії було знайдено ще давніші сліди, яким було близько 3,7 млн років. Але їх володар мав пласку стопу й ноги, пристосовані для хапання, про що свідчать розвинені великі пальці, що стояли під великим кутом від решти. Розмір, глибина й відстань між слідами дозволили вченим так само оцінити вагу, ширину кроку і стиль ходи доісторичних людей, що виявилися дуже схожими на сучасні людські.

Сучасні антропологи практично єдині в думці, що людина як вид зародилася в Східній Африці. На думку антропологів, перехід до сучасної побудови стопи і способу ходьби зіграв найважливішу роль в її еволюції, дозволивши швидше й далі пересуватися, успішніше здобувати їжу й освоювати нові простори.

В Африці також виявили й найдавніше з відомих науці жител homo habilis ("людини умілої"). У печері Вондерверк завглибшки 130 метрів, біля підніжжя гір Куруман було знайдено кам'яні знаряддя, створені близько 2 млн років тому. Знахідки в печері близькі за віком до найраніших кам'яних знарядь, знайдених на території сучасної Ефіопії, вік яких становить 2,4 млн років.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Знання певних принципів легко компенсує незнання деяких фактів ”
К. Гельвецій

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.