Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Помер Орест Влох, український фізик зі світовим іменем, один із засновників Руху

Втрата 12885 переглядів

Опубліковано - 5.05.2009 23:11 | Всі новини | Версія для друку

Орест-Степан Григорович Влох (2 липня 1934 - 5 травня 2009)
Орест-Степан Григорович Влох (2 липня 1934 - 5 травня 2009)
У Львові помер засновник і директор Інституту фізичної оптики, з робіт якого в СРСР почалося вивчення нелінійних параметричних оптичних ефектів, Орест-Степан Влох. Він був не лише видатним вченим, а й активним громадським діячем, одним із засновників Руху. У 1986 році саме завдяки йому було зупинено ланцюгову реакцію на четвертому блоці Чорнобильської АЕС.

"Відразу після катастрофи там утворилося оплавлення урану, ніяк не можна було з ним ради дати, а там того урану 200 тон, міг статися вибух. Ми би з вами тоді тут не сиділи, якби 200 тон урану раптом вступили в ланцюгову реакцію… А я тоді довго читав в університеті ядерну фізику, був автором багатьох наукових статей. І мене закликали на таємну нараду вчених і військових в Москву… Я тоді запропонував припинити сипати на реактор свинець, щоб спинити ланцюгову реакцію. Свинець при тій температурі випаровується і отруює довкілля. А якщо сипати сполуки кадмію, то нейтрони, які утворюються при поділі урану, будуть схоплюватися кадмієм, а не іншим ядром урану, і ланцюгова реакція припиниться… І от почали сипати карбід кадмію, і таким чином загасили реакцію", - розповідав Орест Влох.

Фізик, відкривач явища електрогірації, із суто "західняцькими" політичними поглядами (які й привели були його згодом у лави засновників Руху), він так і не став у СРСР академіком, а на захисті його дисертації навіть світло гасили: мовляв, ото нехай в темряві свої оптичні ефекти й показує.

Згодом у Львівському державному університеті ім. Івана Франка він заснував кафедру нелінійної оптики, СКТБ "Модулятор", факультет перепідготовки кадрів. З його ініціативи у Львові засновано науково-дослідний Інститут фізичної оптики МОН України, який він очолював до останніх днів.

Його наукові праці і винаходи присвячені фізиці твердого тіла, оптичному матеріалознавству, параметричній кристалооптиці, оптичним методам запису і передавання інформації, поляриметрії, спектроскопії, радіоекології, історії фізики. Вони залишились вагомим вкладом у вітчизняну науку, в її утвердження на світовому рівні.

Він був засновником та головним редактором наукового журналу "Ukrainian Journal of Physical Optics", членом редакційних рад наукових журналів ("Функціональні матеріали", "Науковий Світ"), членом наукової ради з фізики сегнетоелектриків і діелектриків при АН СРСР та галузевої науково-методичної ради відповідного профілю, організатором наукових конференцій і шкіл, зокрема міжнародних.

Також Влох був дійсним членом Міжнародного союзу кристалографів та одним із засновників АН Вищої школи України.

Він вклав свої знання не лише в усунення наслідків Чорнобильської трагедії, а й у виявлення причин хіміко-токсичного забруднення західного регіону України.

Як один із засновників Народного Руху України та народний депутат Верховної Ради України 1-го демократичного скликання, був організатором багатьох заходів, спрямованих на підняття національної свідомості українців в період 1988-1991рр. У своїх виступах він відстоював необхідність відновлення історичної, культурної і духовної ідентичності українців, встановлення добросусідських міждержавних стосунків.

Серед його нагород - золота медаль ВДНГ СРСР, диплом пошани ВДНГ УРСР, "Нагорода Святого Володимира" АН ВШ України, диплом і срібна медаль "За досягнення в ХХ столітті" (Кембридж, ІВС), Благословенна грамота Патріарха Київського і всієї Руси-України за церковні заслуги перед Українською Православною Церквою Київського Патріархату, орден "За заслуги" III ступеня.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Втрата»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього. Хто не шанує видатних людей свого народу, той не вартий пошани”
Максим Рильський

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.