Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Українські дерев`яні церкви були збудовані у символічній формі кораблів та звернуті зі Сходу на Захід. Історично, українські церкви були побудовані з центральним нефом та двома боковими проходами. Це розділення споруди на три частини відповідає трьом догмам, або Божої Священної триєдності: духу, душі, та тілу людини. Багаточислені куполи та шпилі позначають щогли кораблю, а хрести на кожному вістрі розмежовують де бути вітрилам.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На Харківщині археологи знайшли тисячолітню шаблю і срібний перстень

За межею віків Регіон: Харківська область 12417 переглядів

Опубліковано - 30.07.2009 21:18 | Всі новини | Версія для друку

Верхньосалтівський могильник. Фото - www.history.com.ua
Верхньосалтівський могильник. Фото - www.history.com.ua
Тисячолітню шаблю знайшли харківські археологи під час розкриття однієї з похоронних камер на розкопках Верхньосалтівського могильника, що у Вовчанському районі Харківської області.

Про це повідомив керівник археологічної експедиції, завідувач відділу археології Харківського історичного музею Віктор Аксьонов.

"Шабля, загалом типова для салтівської археологічної культури, була знайдена в похоронній камері, де були поховані чоловік і хлопчик близько трьох років, - розповів Аксенов.- Крім шаблі, там же виявлено доволі цікавий інвентар – бронзові язичницькі амулети сусідять там з бронзовим хрестиком. Це дозволяє припустити, що ще в період VIII-X століть на цій території зароджувалося християнство", повідомляє УНІАН.

За словами Аксьонова, християнський хрестик – доволі рідкісна знахідка. За останні 30 років було знайдено загалом чотири таких хрести (хоча хрест в якості оберіга використовувся задовго до уведення християнства - ще за часів Трипільської цивілізації - прим. "Аратта").

Інша цікава знахідка цього сезону - поховання останнього чоловіка в роду. "Ми виявили невелику похоронну камеру заввишки 90 см, завширшки – 80 см і завдовжки – лише 1 метр 5 сантиметрів. У цій маленькій камері було поховано одразу три людини - підліток, ймовірно дівчинка, і двоє дітей. Ми припускаємо, що хтось з дітей був останнім хлопчиком у всьому роду. Річ у тому, що похоронна камера була закладена жорнами. Саме такими жорнами закладали поховання стародавні жителі Кавказу - осетини й алани, коли на загиблому припинявся рід".

Археологи припускають, що всі, хто похований в цій камері, померли від якоїсь хвороби. "Пошкоджень на кістках немає, тому говорити про насильницьку смерть не можна, та й розмір камери вказує на те, що вона готувалася на одного, але довелося в ній поховати одразу трьох", - говорить Аксьонов.

Трохи раніше, в тому ж районі археологи знайшли срібний перстень VIII-X століть, повідомляє МОСТ-Харків.

Як йдеться в повідомленні, добре збережений без втрачених деталей перстень зі срібла з великим овальним каменем з зеленого скла був виявлений в одній з могильних камер на археологічному комплексі Верхнього Салтові.

"У цьому році дуже вдала перша знахідка. Зазвичай найцікавіші речі знаходять в останній день експедиції. Але в цьому році ми сподіваємося на ще більш цікаві знахідки ", - говорить доцент історичного факультету ХНУ ім. Каразіна Валерій Скирда.

Останні декілька років сюди їздять на археологічні практики студенти-історики ХНУ імені Каразіна і співробітники історичного музею. За словами учасників розкопок, 10 століть тому назад на цьому місці розташовувалося середньовічне місто з населенням декілька тисяч людей.

Цю археологічну культуру прийнято називати Салтівською - за назвою села, де вона була відкрита в 1900 році місцевим вчителем Василем Бабенком. З тих пір дослідження цього пам'ятника практично не припинялися. Салтів був адміністративним центром Хазарського каганату в північних землях, і його населення, без сумніву, стояло на досить високому рівні господарського та культурного розвитку.

Останні кілька років сюди їздять на археологічні практики студенти-історики Харківського національного університету імені Каразіна та співробітники історичного музею.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Найкращі закони народжуються зі звичаїв”
Жозеф Жубер

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.