Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Учені: Землеробство і скотарство в Європу принесли мігранти

За межею віків 16080 переглядів

Опубліковано - 4.09.2009 12:30 | Всі новини | Версія для друку

Трипільці - перші європейські хлібороби
Трипільці - перші європейські хлібороби
Перші землероби в Європі були не нащадками древніх мисливців і збирачів, а мігрантами, які принесли свою культуру з собою, стверджують німецькі вчені.

Про це йдеться в роботі співробітників університету Майнца в Німеччині, яку вони опублікували в журналі Science.

Генетичні дослідження дозволили авторам статті припустити, що перші хлібороби, що заселили центральну і східну Європу близько 7,5 тисячі років тому, принесли технологію приручення рослин і тварин з собою.

Європа пережила декілька значних змін в культурі людей, які населяли її з моменту витіснення неандертальців сучасними людьми, що сталося близько 30-40 тисяч років тому. Останній великий льодовиковий період люди пережили на південних і східних окраїнах континенту і з відходом льодовика близько 11,5 тисячі років тому знову заселили центральну Європу. Близько 8,4 тисячі років тому відбулася так звана неолітична революція - перехід від полювання і збирання до землеробства і скотарства.

Автори статті зазначають, що цей перехід повинен був супроводжуватися і приходом нового населення, однак питання про те, наскільки значною була ця міграція, до цього часу залишався предметом дискусій.

Для того, щоб з'ясувати, чи є стародавні землероби нащадками мисливців і збирачів, вчені вирішили провести генетичні дослідження. Вони проаналізували зразки мітохондріальної ДНК, взяті з кісткових останків 22 мисливців з півночі і центру Європи, і порівняли їх з 25 аналогічними зразками, взятими у стародавніх землеробів, і 484 зразками, отриманими у сучасних жителів Європи.

"Ми виявили значні генетичні відмінності між усіма трьома групами ... Ці дані дають переконливі свідчення, що перші хлібороби не були нащадками місцевих мисливців і збирачів, але прийшли до центральної Європи ззовні з настанням неоліту", - йдеться в статті.

Вчені зазначають, що питання про походження перших хліборобів в Європі ще потребує подальших досліджень.

Від “Аратти”. Для нас є дивним та ситуація, що європейські науковці не звертають уваги на загальновідомий факт, а саме: 7,5 років назад відбулося затоплення водами Атлантики Понтійського озера і перетворення його на Чорне море, що викликало вимушену міграцію населення, що заселяло нинішню території Чорноморського шельфу. Перші відомі в Європі хліборобські поселення - це поселення цивілізації Трипілля-Кукутень. І те, що трипільці прийшли на наші землі (а також - Румунії і Болгарії) саме з Північного Причорномор`я, - також досить відомий факт.

Про існування "допотопної" хліборобської цивілізації навколо Понтійського озера свідчать результати підводних досліджень у Чорному морю відомого науковця Роберта Балларда.

Ви можете прийняти участь у дискусії на цю тему на нашому форумі.

До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Державне думання для українського хама чуже і незрозуміле”
В‘ячеслав Липинський

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.