Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Тунгуський метеорит виявився кометою

Невідоме 18274 перегляди

Опубліковано - 12.09.2006 13:45 | Всі новини | Версія для друку

Зона повалення дерев в 5 кілометрах від епіцентра вибуху. Фото 1929 року. Зображення з сайту Tunguska.ru. 98 років назад вибуховою хвилею було повалено близько 80 мільйонів дерев.
Зона повалення дерев в 5 кілометрах від епіцентра вибуху. Фото 1929 року. Зображення з сайту Tunguska.ru. 98 років назад вибуховою хвилею було повалено близько 80 мільйонів дерев.
Останні дослідження складу Тунгуського метеорита, проведені ученими Троїцкого інституту інноваційних і термоядерних досліджень (ТРІНІТІ), доводять, що це небесне тіло до свого падіння на Землю було кометою, повідомляє журнал “Наука и жизнь”.

Як вважають автори дослідження, отримані дані свідчать про кометне походження Тунгуського метеорита. Ядро комети при вході в атмосферу Землі сильно розігрілося і органіка, що містилася в нім, почала інтенсивно розкладатися з виділенням вуглецю.

Проаналізувавши свічення плазми з частинками графіту, що виникає при розпилюванні вуглецю, учені зробили вивід, що метеорит містив органічні речовини. Аналогічні смуги були описані в повідомленнях очевидців катастрофи.

Учені з ТРІНІТІ також вивчили склад частинок, що розлетілися при падінні метеорита в 1908 році. Проведений ними хімічний аналіз зразків деревини і грунту, показав, що їх склад близький до складу матерії комети Галлея, визначеному апаратами "Вега" і "Джотто". У Тунгуському метеориті і кометі Галлея виявлені натрій, магній, алюміній, кремній, фосфор, хлор, калій, кальцій, титан і залізо.

Незалежно від учених з ТРІНІТІ їхні колеги з МГУ ім. М.В. Ломоносова і Національного музею геологічних наук Данії (Копенгаген) також отримали підтвердження того, що Тунгуська катастрофа була викликана вибухом ядра комети.

Ці фахівці досліджували співвідношення ізотопів водню і вуглецю торф'яників. Як з'ясувалося, в районі катастрофи відзначаються зміщення ізотопного складу, що відсутні в контрольних зразках з інших районів Сибіру.

Там, де впав метеорит, відмічена підвищена концентрація ізотопу вуглецю 13С, який характерний для речовини кометного пилу. Крім того, в тих же шарах торфу підвищений вміст іридію і інших платиноїдов, що також указує на кометну природу тунгуського космічного тіла, повідомляє Lenta.ru.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Невідоме»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Там, де закінчується здоров'я, там, де закінчуються гроші, там, де закінчується здоровий людський розум, - там всюди починається християнство ”
Генріх Гейне

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.