Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Рівно 45 років тому людина вперше полетіла в космос

Календар 19753 перегляди

Опубліковано - 12.04.2006 18:51 | Всі новини | Версія для друку

Рівно 45 років тому людина вперше полетіла в космос
Рівно 45 років тому людина вперше полетіла в космос
12-го квітня 1961-го року корабель «Восток-1» з радянським льотчиком-космонавтом Юрієм Гагаріним на борту вийшов на земну орбіту.

Політ тривав годину й 48 хвилин. Відтоді 12 квітня відзначають як Всесвітній день авіації та космонавтики.

А в Україні, від 97 року, – ще й як День працівників ракетно-космічної галузі. Україна успадкувала майже третину потенціалу Радянського Союзу в цій сфері, до якої входять близько 30-ти промислових підприємств, конструкторських бюро й наукових інститутів. Вони беруть участь у різних космічних проектах. Найбільші з них – „Морський старт”, „Дніпро” та „Циклон-4”.

Хроніка історичного польоту

3 година 00 хвилин (тут і далі - час московський).
На стартовому майданчику почалися заключні перевірки космічного корабля. Був присутній Сергій Павлович Корольов.

5 година 30 хвилин.
Підйом, сніданок Юрія Гагаріна і його дублера Германа Титова

6 година 00 хвилин.
Почалося засідання Державної комісії. Після засідання було остаточно підписане польотне завдання Космонавту-1. Коли Юрій був одягнений, працівники космодрому попросили в нього автографи. Юрій здивувався - перший раз у житті до нього зверталися з таким проханням. Через кілька хвилин спеціальний автобус блакитного кольору вже їхав до стартового майданчика.

6 година 50 хвилин.
Після доповіді про готовність голові Державної комісії, Юрій зробив заяву для преси та радіо. Ця заява умістилася на декількох десятках метрів магнітофонної плівки. Через п'ять годин вона стало сенсацією... Знаходячись на залізній площадці перед входом у кабіну, Гагарін привітально підняв обидві руки - прощання з тими, хто залишався на Землі. Потім сховався в кабіні.

7 година 10 хвилин.
Голос Гагаріна з'явився в ефірі.

8 година 10 хвилин.
Оголошено 50-хвилинну готовність. Була усунута єдина несправність. Вона виявилася при закритті люка № 1. Його швидко відкрили й усунули несправність.

8 година 30 хвилин.
30-хвилинна готовність. Титову оголошено, що він може зняти скафандр і їхати на пункт спостереження, де вже зібралися усі фахівці. Прізвище людини, яка першою залишить планету, тепер відоме остаточно - ГАГАРІН.

8 година 50 хвилин.
Оголошена десятихвилинна готовність. Перевірка всіх основних систем і герметизації.

9 година 6 хвилин.Хвилинна готовність. Гагарін зайняв вихідне положення.

9 година 7 хвилин.
Дається запалювання. Старт корабля "Восток-1", в ефірі чутно знамените "Поїхали!.."

9 година 9 хвилин.
Відділення першої ступіні. Гагарін мусить почути, як відокремилася ця ступінь, і відчути, що вібрація різко зменшилася. Прискорення зростає, так само як і перевантаження. На пункті спостереження чекають доповіді Гагаріна.

9 годин 11 хвилин.
Вихід Гагаріна на зв'язок, скидання головного обтічника.

9 годин 22 хвилини.
Радіосигнали радянського космічного корабля запеленгували спостерігачі з американської радарної станції Шамія, розташованої на Алеутських островах. П'ятьма хвилинами пізніше в Пентагон пішла шифровка. Нічний черговий, прийнявши її, негайно ж зателефонував додому доктору Джерому Вейзнеру - Головному науковому раднику президента Кеннеді. Заспаний доктор Вейзнер глянув на годинник. Була 1 година 30 хвилин за вашингтонським часом. З моменту старту "Востока" пройшло 23 хвилини. Його очікувала доповідь президенту - росіяни випередили американців.

9 година 57 хвилин.
Юрій Гагарін передав, що пролітає над Америкою. Офіційне повідомлення про запуск у космос людини, підписання наказу про присвоєння Юрію Олексійовичу Гагаріну військового звання майора.

10 година 13 хвилин.
Телетайпи закінчили передачу першого повідомлення ТАРС. Сотні кореспондентів малих і великих країн штурмом брали будинок Телеграфного агентства. Юрій Гагарін став близькою людиною для всіх народів земної кулі. Але більше за все хвилювалася і переживала за нього, звичайно ж, Батьківщина.

10 година 25 хвилин.
Включення гальмівної рушійної установки, і корабель пішов на спуск. Посадка - найбільш відповідальний етап космічного польоту: помилка на метр у секунду при швидкості 8000 метрів на секунду відхиляє точку приземлення вже на цілих 50 кілометрів...

10 година 35 хвилин.
Відділення приладового відсіку. Продовження спуску.

10 година 26 хвилин.
Вхід у щільні шари атмосфери, утрата зв'язку.

10 година 55 хвилин.
Обгоріла залізна куля стукнулася об поораний ґрунт - поле колгоспу "Ленінський шлях", що на захід від міста Енгельс, неподалік від села Смєловка. Неподалік на парашуті опустився Юрій Гагарін.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Календар»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Тільки осягнувши минуле, люди будуть здатні на пророцтва, що спрямовані в майбутнє”
Дмитро Волкогонов

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.