Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Київ ще має шанс виграти конкурс «Європейська культурна столиця-2010»?

Регіональні новини Регіон: м.Київ 16789 переглядів

Опубліковано - 12.04.2006 21:17 | Всі новини | Версія для друку

Ієремія Ісаакс вважає, що Стамбул має більше підстав називатися європейською культурною столицею, ніж Київ
Ієремія Ісаакс вважає, що Стамбул має більше підстав називатися європейською культурною столицею, ніж Київ
Висновки експертного журі щодо проекту «Європейська культурна столиця-2010» є попередніми і не остаточними, а тому не можуть розцінюватися як програш Києва у змаганні зі Стамбулом.

Про це заявив сьогодні на прес-конференції начальник Головного управління культури і мистецтв Київської міської державної адміністрації Олександр Биструшкін.

За його роз’ясненням, остаточне рішення щодо присвоєння звання “Європейська культурна столиця-2010" буде винесене у листопаді поточного року. І до цього часу Київ продовжуватиме участь у змаганні за це почесне звання. Озвучена вчора на прес-конференції в Брюсселі оцінка є лише першим етапом у регламенті щодо визначення переможця. І на даний момент незалежне журі віддало перевагу м. Стамбул.

"Київ програв з однієї простої причини: ми прийшли до висновку, що Стамбул у цій конкретній грі має кращі позиції", - повідомив голова журі Ієремія Ісаакс

Протягом наступного періоду розгляду кандидатур міст - учасників змагання, Європейська комісія на основі попередніх висновків журі підготує рекомендації для Європейського парламенту та Ради міністрів культури Європейського Союзу. Європейський парламент протягом трьох місяців проводитиме обговорення зазначених рекомендацій та підготує власні висновки і пропозиції Раді міністрів Європейського Союзу. І лише після цього, Рада міністрів культури 25-країн Європейського Союзу під час свого засідання, яке буде проводитись у листопаді, з урахуванням попередніх висновків Європарламенту, винесе остаточне рішення і назве переможця, підкреслив Биструшкін.

Він також зазначив, що за словами голови журі Ієремії Ісаакса, обидва міста, що змагаються, своїми письмовими заявками справили велике враження на членів журі. Разом з тим Биструшкін звернув увагу на висновки, які озвучив Ісаакс, про порівняння презентацій двох міст. Стосовно кандидатури Стамбулу члени журі зазначили, що його пропозиції стали результатом довготривалої та кропіткої підготовки у відповідності з цілями, визначеними у рішенні ЄС. Крім цього, експерти залишились задоволеними інноваційними характером програми. Відтак, на даному етапі перевага надана Стамбулу, підкреслив Биструшкін, зазначивши, що Стамбул працював над цим проектом з 2000 р. Але Київ, який почав займатися цим проектом лише з кінця минулого року, після проведених презентацій теж полюбили в Європі.

“Так, ми вскочили в останній вагон. Нахабно, сміливо, рішуче, аргументовано… Ми запрошували до себе, але запрошувати - це одне, а PR-компанії - це зовсім інше. Треба мати дирекцію в Брюсселі, треба мати офіс у Брюсселі, так як працює зараз Таллін, який буде столицею європейської культури у 2011 р. Ми відстаємо...", - зауважив Биструшкін.

Але при цьому він висловив переконання, що Київ таки отримає почесне звання культурної столиці і на даному етапі для цього, за його словами, всім чиновникам в Україні, які несуть відповідальність за проект “Київ - європейська культурна столиця", слід об’єднати свої зусилля та працювати над здійсненням програми, просуванням проекту в Європі на своїх рівнях.

Биструшкін також висловив сподівання, що нове керівництво міста також підтримає проект та надасть необхідне фінансування на реалізацію заходів проекту на наступний рік.

“Я думаю, що нова Київрада нас підтримає. Інтелектуально вона сильна, амбіційно ще сильніша. І я гадаю, що ті фракції, які ввійшли до Київради, вони розуміють, наскільки це важливий проект", - сказав Биструшкін.

Офіційну заявку на участь у конкурсі "Європейська культурна столиця - 2010" Київ передав Єврокомісії на початку грудня минулого року. Наприкінці лютого столиця України пройшла перший етап номінації на зазначений титул.

11 квітня незалежна експертна комісія у Брюсселі оприлюднила попередні висновки щодо присвоєння звання “Європейська культура столиця-2010". Згідно з наданою інформацією, на даному етапі кращими визнано проекти Стамбулу, Ессена і угорського міста Пекс. Ці три міста отримають від Євросоюзу гранти на проведення концертів, виставок та інших культурних заходів, які традиційно цікавлять туристів.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Регіональні новини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Єдина країна в світі, де не викладалася в університетах історія цієї країни, де історія вважалася чимось забороненим, ворожим і контрреволюційним, — це Україна. Другої такої країни на земній кулі нема. Де ж рождатися, де плодитися дезертирам, як не у нас? Де рости слабодухим і запроданцям, як не у нас? Не вина це дезертирів, а горе. Не судить їх треба, а просить прощення і плакати за погане виховання, за духовне каліцтво у великий час. Їх не учили Батьківщині — їх учили класовій ворожнечі і боротьбі, їх не учили історії. Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців.”
Олександр Довженко

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.