Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Лужанське родовище мінеральних вод під загрозою знищення!

Довкілля Регіон: Закарпатська область 15565 переглядів

Опубліковано - 19.09.2006 19:50 | Всі новини | Версія для друку

Cанаторій “Квітка Полонини”
Cанаторій “Квітка Полонини”
Закарпаття багате на мінеральні води. Але найбільше їх налічується у Свалявському районі, де знаходяться джерела з місцевими аналогами всесвітньо відомої “Боржомі”. Голубинське (Лужанське) родовище вуглекислих мінеральних вод є унікальним для України і відоме за межами нашої держави. Адже саме тут утворюється найкраща лікувальна вода нашої держави.

Її формування проходить на доволі незначній глибині в 10-12 м, що робить цей водоносний горизонт незахищеним від проникнення поверхневих вод. Мінеральна вода створюється шляхом змішування декількох складових. Тож, зважаючи на ці особливості, одним із основних напрямків у здійсненні розробки родовища, поряд з гідрогеологічним забезпеченням, повинна бути робота з санітарної охорони території.

Ці обставини мають важливе значення і з погляду на те, що з 1965 року тут функціонують два великих санаторії “Квітка Полонини” і ” Сонячне Закарпаття”. Саме місцева мінеральна вода є основою в лікуванні органів травлення, печінки.

Однак проблеми виникли ще в 1992 році, коли землі, які входять в зони санітарної охорони та в межі гірничого відводу, Солочинською сільською радою були розпайовані та передані у приватну власність фізичним особам. Таким чином, на межі першої зони суворого режиму санітарної охорони свердловини № 7-р в урочищі Білосавиця (с. Солочин) сталась зміна цільового призначення території: замість сільськогосподарської діяльності ведеться безконтрольна забудова землі житловими будинки.

Як наслідок - навколо свердловин в господарствах утримується худоба, складається гній та домашнє сміття, а будинки не мають каналізації. Все це є потужним фактором бактеріологічного забруднення мінеральних вод.

А ось така важлива для України здравниця, як ДП "Санаторій "Квітка Полонини" до цього часу не може отримати від голови Солочинської сільської ради погодження проектів зон санітарної охорони та гірничого відводу, виконанних відповідно до вимог нормативних документації.

На вимогу особливих умов дозволів на право користування надрами в 2000 – 2003 роках спеціалізованою організацією "Укргеокаптажмінвод" були проведені гідрогеологічні роботи з оцінки запасів мінеральних вод Голубинського родовища. Результати оцінки свідчать: зменшення дебіту по всіх свердловинах досягає вже 40%. Змінюється на гірше хімічний склад мінеральних вод.

З метою впливу на тривожну ситуацію Держпромгірнаглядом було вжито невідкладних заходів, і ще в 2002 році видані приписи щодо заборони ведення несанкціонованого будівництва в зоні санітарної охорони родовища.

Листи про неприпустимість такої експлуатації землі було надіслано головам Солочинської сільської та Свалявської районної рад. Однак, незважаючи на заборону, будівництво не припинялось.

У зв'язку з цим у 2003 році Держпромгірнагляд звернувся до прокурора Свалявського району, а в 2004-му про виявлені факти порушення законодавства надсилалися листи до Закарпатської обласної державної адміністрації.

Однак, незважаючи на це, ситуація з Голубинським родовищем загострюється. Здається, місцеві жителі зовсім не обізнані з суттю проблеми, а керівництво, на жаль, не розуміє того факту, що добробут населення регіону повністю залежить від того, наскільки правильно ведеться експлуатація родовищ.

— Хаотична забудова території родовища вже призвела до порушень динаміки підземних вод родовища і, як наслідок, до зменшення їх запасів та погіршення якісних характеристик, - вважає начальник управління організації державного нагляду за охороною надр, геолого-маркшейдерськими роботами та переробкою корисних копалин Держпромгірнагляду Микола Капланець - Адже ведення домашнього господарства на території та відсутність каналізації призводить до біологічного забруднення мінеральних вод. А це – реальна небезпека для здоров’я людей, які вживають воду Голубинського родовища.

Це питання вже вийшло на державний рівень, і за дорученням Кабінету Міністрів України з 18 вересня в Закарпаття виїхала Міжвідомча комісія за участі представників Держпромгірнагляду, Мінприроди, МОЗ та Закарпатської облдержадміністрації для визначення на місці шляхів вирішення проблеми та вжиття відповідних заходів.

ДОВІДКА ДЕРЖПРОМГІРНАГЛЯДУ УКРАЇНИ:

Голубинське (Лужанське) родовище вуглекислих мінеральних вод розташоване в південно-західній частині Українських Карпат, в долині р. Пінія, між селами Солочин та Голубине Свалявського району. Мінеральні води родовища використовувались населенням із середини ХІХ століття. Детальні гідрогеологічні роботи з розвідки родовища вперше були виконані в 1961-1969 рр.

На сьогодні видобуток та використання вуглекислих мінеральних вод на родовищі проводять санаторії "Квітка Полонини" та "Кришталеве джерело", а також завод розливу "Луги" та ТОВ "Маргіт".

До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Довкілля»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ж ви гризете та їсте один одного, то глядіть, щоб не знищили один одного!”
Біблія

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.