Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На Чернігівщині розкопали унікальне поховання вікінгів

За межею віків Регіон: Чернігівська область 12662 перегляди

Опубліковано - 25.09.2006 11:55 | Всі новини | Версія для друку

На Чернігівщині розкопали унікальне поховання вікінгів
На Чернігівщині розкопали унікальне поховання вікінгів
На Чернігівщині у селі Шестовиці розкопали унікальне поховання вікінгів. У ньому знайшли тіло й обладунки скандинавського військового вождя. Інше маштабне відкриття нещодавно зробили у гетьмАнській столиці - Батурині. Там відшукали залишки Мазепинського Собору Святої Трійці.

Численні кургани навколо Шестовиці поступово зникають внаслідок господарської діяльності. Історики ваажають, що значна частина могильника вже втрачена. І все ж за час досліджень в Шестовиці вже знайшли чотири могильники вікінгів . Усі четверо були поховані разом зі своїми кіньми. Але цього літа під зруйнованим насипом кургану у великій гробниці площею 18 квадратних метрів археологи виявили поховання знатної особи, яка, схоже, поєднувала функції військового вождя та жерця.

У похованні знайшли і найдавніше в Європі сідло некочівного типу, прикрашене бронзою, а також фрагменти вуздечки. На жіноче поховання вказують рештки шкіряної сумочки. Аналоги таких поховань часів формування Київської Русі, де б в одному місці зберігся такий великий набір речей, історикам не відомі. Не менш цікаві знахідки у Батурині, який археологи досліджували впродовж серпня. Родзинкою сезону стало відкриття руїн Собору Святої Трійці кінця сімнадцятого - початку вісімнадцятого століть.

Олександр Терещенко, кафедра історії та археології ЧДПУ:
- Це був найдавніший храм свого часу, який можна порівняти з Київською Троїцею. Це каже про маштабність досліджень. Це справа не одного сезону. Розкопки можуть стати епохальними в дослідженнях Батурина.

Археологи сподіваються, що наступний рік розкопок у Батурині принесе чимало нових відкриттів щодо історії козацької доби
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Світ відповідав розмірам людини,
І людина була мірилом всіх речей”

Михайло Волошин

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.