Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вісім дерев’яних церков України - нові кандидати до переліку Міжнародної спадщини ЮНЕСКО

За межею віків 18071 перегляд

Опубліковано - 21.05.2010 16:22 | Всі новини | Версія для друку

Церква Святого Духа (1502) в Потеличі. Фото надане Андрієм Кутним
Церква Святого Духа (1502) в Потеличі. Фото надане Андрієм Кутним
Вісім дерев’яних церков України стали новими кандидатами у список Міжнародної спадщини ЮНЕСКО, повідомляє в новому номері щотижневий український журнал Корреспондент.

Мова йде про чотири церкви у Львівській області - Церкву Святого Духа (1502) в Потеличі, Церкву Святого Юра (1657) в Дрогобичі, Церкву Святої Трійці (1720) у Жовкві, Церкву Різдва Пресвятої Богородиці (1838) у Маткові; про дві в Івано-Франківській - Церкву Різдва Пресвятої Богородиці (1808) в Нижньому Вербежі, Церкву Святого Духа (1490-ті) у Рогатині, і про дві у Закарпатській - Церкву Вознесіння Господнього (1824) в Ясіні, Церква Святого архістрата Михаїла (1745) в Ужку.

Їх лобіст - львівський учений, фахівець з давньої архітектури Андрій Кутний, що працює в лабораторії Технічного університету Мюнхена (Німеччина).

Завдяки йому за один день головна визначна пам'ятка міста Рогатина Івано-Франківської області - дерев'яна церква - постаріла на 100 років, повідомляє Корреспондент.

"До недавнього часу її датували 1598 роком. Згідно з моїми дослідженнями, вона на 100 років старша, тобто належить до періоду відомої Роксолани, яку в 1520 році викрали з Рогатина [і продали в гарем турецького султана Сулеймана ІІ], - розповів учений. - Її батько, як відомо, був там священиком. Цілком можливо, в цій самій церкві ".

Кутний цього року за свою працю про дерев'яні церкви України отримав престижну міжнародну нагороду Europa Nostra.

Сьогодні в Україні близько 1,5 тис. дерев'яних церков - унікальних пам'яток архітектури минулих століть. Дерево - недовговічний матеріал, і вже те, що побудовані 400-500 років тому церкви збереглися до наших днів, робить їх безцінними. Крім історичної, вони мають також архітектурну і культурну цінність, викликаючи інтерес туристів і паломників.

За кількістю подібних споруд з Україною може зрівнятися тільки Румунія, у всій же решті Європі їх одиниці. Але через неувагу з боку держави кожен рік на п'ять-шість унікальних церков у країні стає менше.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього. Хто не шанує видатних людей свого народу, той не вартий пошани”
Максим Рильський

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.