Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Дослідники планують провести розвідку затонулих суден Вермахту

Невідоме 10488 переглядів

Опубліковано - 13.07.2010 10:35 | Всі новини | Версія для друку

Дослідники планують провести розвідку затонулих суден Вермахту
Дослідники планують провести розвідку затонулих суден Вермахту
У Чорному морі в роки Другої світової війни затонули два військові кораблі, на яких загинуло 7500 солдат Вермахту. Цю інформацію на конференції в Дрездені вперше оприлюднили представники Інституту археології НАН України.

Працівники департаменту підводної спадщини Інституту археології Національної академії наук України за 5 років досліджень встановили, що у період з 1941 по 1945 роки в Чорному морі затонули 441 військовий та цивільний корабель Німеччини. Ця інформація оприлюднена в «Енциклопедії морських катастроф», виданої Академією наук України.

Найбільш значні людські втрати були на суднах «Тея» та «Тотіла». Як повідомив у інтерв'ю Deutsche Welle голова департаменту підводної спадщини Сергій Воронов, кораблі затонули у травні 1944-го: «На кожному судні було у декілька разів більше людей, ніж на сумнозвісному «Титаніку». На «Тотілі», за приблизними даними, знаходилося 2900 солдат Вермахту, яких евакуювали з оточеного Севастополя. На «Теї» загинуло 4600 солдат Вермахту, яких також евакуювали з Криму».

Уп’ятеро більше загиблих, ніж на «Титаніку»

За словами Воронова, інформація про ці судна підтверджується документами з військових архівів СРСР. Тоді, у травні 1944-го, «Тею» та «Тотілу» атакували від 40 до 80 радянських бомбардувальників. Практично нікому не вдалося врятуватися. «Тея» затонула на глибині два кілометри у центральному районі Чорного моря.

Щодо «Тотіли», її знайшли нещодавно на глибині 96 метрів, каже Воронов. «У «Тотілу» потрапили 8 авіабомб. Судно сильно пошкоджено, тобто я вважаю, що обидва судна вже не цілісні об'єкти. Але те, що всередині залишилися рештки людей, а також документація, у тому числі штабна, яка б дозволила ідентифікувати особовий склад загиблого екіпажу, це безумовно».

Розвідку «Тотіли» – фактичного поховання 2900 солдат Вермахту – департамент планує розпочати вже у серпні. Дослідники сподіваються, що наступного року з’явиться можливість провести дослідження на «Теї».
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Невідоме»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація не помирає від інфаркту, вона помирає тому, що в неї відібрали мову”
Ліна Костенко

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.