Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Більшість українців очікують фарсу замість виборів, але протестувати не збираються

Вибори-2010 6186 переглядів

Опубліковано - 14.10.2010 19:36 | Всі новини | Версія для друку

Більшість українців очікують фарсу замість виборів, але протестувати не збираються
Більшість українців очікують фарсу замість виборів, але протестувати не збираються
58,3% громадян України вважають, що результати місцевих виборів в Україні 31 жовтня можуть бути сфальсифіковані, при цьому лише 30,2% вважають, що цього не станеться.

Такі результати соціологічного дослідження, що було проведене Центром Разумкова з 30 вересня по 5 жовтня 2010 року, в ході якого було опитано 2007 респондентів старше 18 років в 75 містах і 54 селах у всіх областях України, Києві та АР Крим за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

При цьому з числа респондентів, впевнених у майбутніх фальсифікаціях, 47,3% припускають, що вони будуть на користь пропрезидентських політичних сил, 7,7% — на користь опозиції, а 35,4% — на користь і тих, і інших. У разі фальсифікації виборів 14% респондентів висловили готовність взяти участь у мирних акціях протесту, 12,9% можуть взяти участь залежно від того, якими будуть масштаби фальсифікацій і яка саме політична сила буде ці фальсифікації здійснювати, а 63,2% громадян не готові брати участь у протестних акціях.

Ідею про доцільність продовження терміну діяльності нинішнього складу Верховної Ради України до 2015 року для того, щоб нові вибори Верховної Ради відбулися одночасно з виборами Президента України, підтримують лише 25,2% опитаних, не підтримують 55,3%. Рішення про скасування конституційної реформи 2004 року громадяни України частіше сприймають негативно (34,7%), аніж позитивно (21,5%). 24,0% поставилися до цього байдуже, а 19,8% не змогли відповісти.

Щодо оцінки ставлення до діяльності влади та окремих політиків, то результати дослідження свідчать про її неухильне зниження. Ще в серпні оптимізм громадян щодо розвитку подій в Україні значно знизився в порівнянні з першою половиною 2010 року, і в жовтні ця оцінка залишилася практично незмінною: лише 28% респондентів вважають, що події в Україні розвиваються у правильному напрямку і 48,2% — що в неправильному. Так само після серпневого зниження залишився незмінним рівень підтримки діяльності органів влади.

Щодо рівня підтримки окремих політиків, то в порівнянні з серпнем спостерігалася тенденція зниження частки тих, хто повністю підтримує дії керівників вищих органів державної влади (президента України Віктора Януковича, прем'єр-міністра України Миколи Азарова, віце-прем'єр-міністра України Сергія Тігіпка, спікера Верховної Ради Володимира Литвина), але зросла частка тих, хто «підтримує окремі дії» цих політиків. Якщо ж порівнювати рівень підтримки цих політиків з травнем нинішнього року, то він знизився істотно. Рівень підтримки екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко та екс-президента Віктора Ющенка протягом останніх місяців був стабільно низьким. У жовтні в порівнянні з серпнем незначно зросла частка тих, хто підтримує окремі дії лідера «Фронту змін» Арсенія Яценюка.

Оцінка громадянами зміни ситуації в країні після президентських виборів також має негативну динаміку. Після травня спостерігається тенденція зниження частки тих, хто вважає, що ситуація покращилась (з 37,5% у травні до 19,0% у жовтні) і зростає частка тих, хто дотримується думки, що ситуація погіршилася (відповідно 13,5% і 37 , 1%).

Змінилися також оцінки громадянами мотивації діяльності Януковича. Якщо в травні громадяни України були частіше схильні вважати, що його дії спрямовані на захист загальнонаціональних інтересів, то в серпні і в жовтні — що вони перш за все спрямовані на захист власних інтересів та інтересів свого політичного оточення.

Після травня знизилася частка тих, хто вважає, що дії нової влади виправдали його очікування (з 24,8% у травні до 10,1% у жовтні), що влада виявилася кращою, ніж він очікував (відповідно 7,1% і 4,7%), а також тих, хто дотримується думки, що ще рано давати оцінку діям влади (відповідно 39,9% і 30,5%). Зросла частка тих, хто вважає, що нова влада не виправдала їхніх очікувань (відповідно 6,0% і 19,2%), а також тих, хто відповів «я від нової влади нічого доброго не очікував, так і сталося» (відповідно 12 , 7% та 19,2%) і «я від нової влади нічого доброго не очікував, але вона виявилася ще гіршою, ніж я думав» (відповідно 5,3% та 12,9%). Продовжує знижуватися число громадян, які вважають, що нинішня влада краща за попередню. Якщо в травні такої думки дотримувалося 49,2% респондентів, то в жовтні — тільки 30,7%. Зате відносна більшість 44,7% вважають, що нинішня влада нічим суттєво не відрізняється від колишньої — у травні таких було лише 24,9%. Також зросла частка тих, хто вважає, що нинішня влада гірше, ніж колишня (з 12,0% до 17,0%).

Думки щодо відповідальності за стан справ в країні, розділилися: 36,5% більшою мірою схильні покладати відповідальність на попередню владу, трохи менше (33,9%) — в рівній мірі на попередню і нинішню владу і 22,0% — більшою мірою на нинішню владу.

Серед суспільних інституцій найбільшою довірою як і раніше користується церква і засоби масової інформації, а найнижчим — банки та політичні партії.

Нагадаємо, 11 вересня стартувала виборча кампанія з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, які відбудуться 31 жовтня.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Вибори-2010»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Майбутнє відкидає свою тінь назад”
Іоганн Гете

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.