Аратта - На головну

27 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


“Червона рута” відсвяткувала своє 40-річчя

Мистецький погляд 24057 переглядів

Опубліковано - 4.11.2010 23:44 | Всі новини | Версія для друку

Володя Івасюк зі своєю одногрупницею Марією Соколовською-Марчук, якій він присвятив пісню «Червона рута». Фото невідомого студента-медика. З архіву Марії Соколовської.
Володя Івасюк зі своєю одногрупницею Марією Соколовською-Марчук, якій він присвятив пісню «Червона рута». Фото невідомого студента-медика. З архіву Марії Соколовської.
У столичній книгарні “Смолоскип” відбулося святкування 40-річчя пісні Володимира Івасюка “Червона рута”. На святі зібралось зо двадцять друзів композитора, а також звукорежисер Василь Стріхович, який зробив перший запис пісні у виконанні автора.

"Пісню записували 3 ночі підряд. Вдень дуже шумно було, тролейбуси поряд їздили. У нас було чотири години: з 1-ї ночі до 5-ї ранку, коли вони не ходили. За "Червону руту" отримав спочатку догану, а потім грамоту. Як тільки її випустили в ефір на телебачення восени 1970-го року, мій місцевий чернівецький начальник викликав мене на ковер і вручив догану. Не така, як всі, була. Наступного дня приходжу на лєтучку, а мені скасували догану і вручають грамоту. То зверху, з Києва лист прийшов, дуже розхвалювало центральне начальство пісню", - розказав Стріхович, повідомляє NEWSru.ua.

За словами подруги композитора акторки Віри Хом'юк, прем'єра "Червоної рути" відбулась раніше - у серпні 1970 року у Карпатах.

"Я тоді йому сказала: "Володя, пісня буде всесвітньо відомою! Ти прославишся!". А потім сама собі думаю, прибріхую я трохи. За декілька місяців екзамени не могла вчити через те, що жила у гуртожитку, а там з кожного вікна лунала "Червона рута", - розповіла Хом'юк.



Володимир Івасюк - видатний український композитор і поет. Один із основоположників української естрадної музики. Автор ста семи пісень, п'ятдесяти трьох інструментальних творів, музики до декількох спектаклів.

Він був професійним медиком і скрипалем, відмінно грав на фортепіано, віолончелі, гітарі. Майстрово виконував свої пісні. Володів образотворчим талантом, був неординарним художником і потрапив до сотні Великих українців.

Івасюк помер у 1979 році. Його тіло було знайдене повішеним у Брюховицькому лісі під Львовом.
Текст пісні “Червона рута”, написаний рукою Володимира Івасюка із посвятою однокурсниці Мусі Соколовській, 1970-й.
Текст пісні “Червона рута”, написаний рукою Володимира Івасюка із посвятою однокурсниці Мусі Соколовській, 1970-й.

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Мистецький погляд»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо знаєш себе і супротивника, то завжди виграватимеш. Якщо знаєш себе, але не знаєш супротивника - один раз переможеш, всі інші - програєш. Якщо не знаєш ні себе, ні його - завжди програватимеш”
Цзу Дзинь

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.