Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Українські митці презентували особливе бачення Великодня

Мистецький погляд Регіон: м.Київ 15891 перегляд

Опубліковано - 19.04.2006 12:43 | Всі новини | Версія для друку

Українські митці презентували особливе бачення Великодня
Українські митці презентували особливе бачення Великодня
Українські скульптор Юрій Багаліка та художник Дмитро Нагурний презентували особливе бачення Великодня. Наче втікачі з наскельних малюнків химерні скульптури причаїлися у виставковій залі серед яскравих картин. Юрій Багаліка занурився у праісторію, коли рука первісного художника залишила на стінах печери перші зображення людини.

На думку скульптора, чудернацькі чоловічки вібрували сакральністю і він втілив їхні образи в рельєфні форми. Саме таким автор побачив Іуду, що зрадив Христа, Каїна та Авеля, а також українську берегиню. Нове прочитання романтичної історії Аполона і Дафни митець утілив у своїй улюбленій скульптурі.

Юрій Багаліка, скульптор:
- Аполон закохався в Дафну. Аполон бог сонця закохався в німфу рослинності. Він за нею біг, наздоганяв, щоб злучитися і як тільки він її наздогнав і торкнувся вона перетворилася на вічно зелене листя лавра. я був здивований і збентежений, що давні греки таким чином висловлювали закон фотоосинтезу - коли сонце проникаючи в рослинність створює її зеленим. Так це поетична мова давніх греків.

Наче бризки шампанського - різножанрові та несхожі одна на одну картини Дмитра Нагулевського. Чарівно вигнута жінка на тлі розкішного автомобіля еліт-класу, авангардні вітрила, еротика та загадкове бачення міста, у якому художник мешкає та творить. Київ - особлива тема для художника - часом незрозуміло таємничий, або ж дуже яскравий та природний.

Дмитро Нагурний, художник:
- Київ зі своїми пагорбами має колосальну внутрішню ритміку. Київ можна вирішувати в різних стилістичних прийомах: можна в дотошному реалізмі, можна в джазовому виконанні. а можна в такому жорсткому андеграундовому авангардному виконанні. Київ - це святе всествінє місце, саме тут є космічний стовбур, космічне сіяння.

Рішучий крок - скульптура та малярство одне одному у релігійній тематиці не конкурують. Глядачі певні, тут і нині яскраві кольори доповнюють форму.

Відвідувачі:
- Я вважаю, що це дуже органічне поєднання і так повинно бути. Тому, що мистецтво це поєднання взагалі різних стихій. Це завжди в нашому житті буває. а тут це видно на цьому прикладі.

- Я думаю, що такий поштовх, і таке відчуття скульптури і такої релігійної форми воно відповідає мисленню сучасної людини. Ми в цьому напрямку маємо рухатися. це наша релігіяя і вона має бути сучасною.


Релігійні та не дуже - відверті картини, біблійного та міфологічного змісту скульптури. Кожний витвір дає простір, щоб розгулятися фантазії глядачеві будь-якого калібру.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Мистецький погляд»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Такого безладу ніде немає. Треба, щоб сюди прийшли піночети й навели порядок. Бо в Україні жити соромно. Країна, де не діють закони. Це не демократія, а суцільна вакханалія. У нас безнадійно втрачений етично-моральний стрижень”
Іван Марчук

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.