Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вівторок, 21 грудня, буде найтемнішим днем за останні 500 років

Календар 19994 перегляди

Опубліковано - 20.12.2010 15:56 | Всі новини | Версія для друку

Вівторок, 21 грудня, буде найтемнішим днем за останні 500 років
Вівторок, 21 грудня, буде найтемнішим днем за останні 500 років
Цього року сонцестояння, яке відбудеться у вівторок, 21 грудня, співпаде з повним місячним затемненням. Такого збігу на Землі не бачили вже 456 років.

Коли Сонце, Земля та Місяць шикуються в один ряд, Земля блокує промені Сонця, затінюючи Місяць, через що супутник Землі змінює колір, від сірого до червоного.

Цього разу затемнення змусить Місяць забарвитися у рожевий. Повне затемнення триватиме 72 хвилини, з 7:41 до 8:53 за Гринвічем (в Україні на 2 години пізніше), а загалом його тривалість перевищить 3,5 години.

На відміну від сонячного затемнення, місячне буде видно з будь-якої точки земної кулі, хоча найкраще його спостерігати зможуть мешканці Північної Америки. За даними NASA, на півночі і на заході Європи затемнення буде видно лише на стадії заходу місяця.

Багато філософських та езотеричних навчань надають зимовому сонцестоянню, найкоротшому дню року, особливого значення. Цей час асоціюється з переродженням сонця.

"Це ритуальна трансформація від темряви до світла", - розповіла Ніколь Купер, верховна жриця церкви віккан в Канаді. "Місяць і Сонце в цей день будуть найбільш темними", - зауважила вона.

Зимове сонцестояння відігравало важливу роль у Греко-Римських ритуалах. "Цей час розглядали як переродження або оновлення, адже астрономічно це час, коли повертається світло", - сказав Шейн Хаукінс, професор історії Греції і Риму у Карлетонському Університеті в Оттаві.

Останній раз затемнення і зимове сонцестояння відбувалися одночасно майже п'ять століть тому.

Але з наукової точки зору, це просто збіг природних циклів. "Це досить рідкісне явище, але тут немає жодних прихованих смислів. Так уже лягли карти: нам роздали чотири тузи", - сказав Роберт Дік, викладач астрономії в Карлетоні.

Зауважимо, що, на відміну від сонячного затемнення, затемнення Місяця можуть спостерігати всі бажаючі без спеціального обладнання, але у бінокль або телескоп явище буде видно краще.

Нагадаємо, що влітку цього року на островах Французької Полінезії на півдні Тихого океану вперше за 350 років можна було спостерігати повне сонячне затемнення. Спостерігати за незвичайним явищем приїхали понад 5 тисяч туристів, серед яких кінорежисер Джеймс Кемерон і власники компанії Google.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Календар»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Вони вважають життя наше забавою і житіє прибутковою торгівлею, бо кажуть, то повинно ж звідкілясь мати прибуток, бодай із зла”
Біблія

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.