Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Газоват Росія-Грузія, сценарій - український

Новини Сакартвело 9830 переглядів

Опубліковано - 8.11.2006 14:11 | Всі новини | Версія для друку

Газоват Росія-Грузія, сценарій - український
Газоват Росія-Грузія, сценарій - український
Між Росією і Грузією розпочалася газова війна. Проте, російська аргументація, вимоги, й, навіть ціни, такі самі, як минулого року для України. У перспективі залишається лише новорічне реаліті-шоу кремлівських газпромівців на крантику. Можливі варіанти, з огляду на майбутні російські вибори: перед цим дійством там когсь “мочать у сортирах”.

"Газпром" не виключає припинення постачань до Грузії. Як заявив член правління "Газпрому" Олександр Мєдвєдєв, постачання будуть припинені, якщо не буде укладений відповідний контракт, повідомляє "Ехо Москви".

Як відомо, з 2007 року "Газпром" планує підняти ціни на газ для Грузії більш, ніж в два рази - до $230 за 1 тис. кубометрів. Це буде найвища ціна за російський газ серед країн СНД.

Як раніше повідомляли в "Газпромі", контракти з такими цифрами ще не укладені, але ціна в $230 дійсно міститься в пропозиціях газового концерну, направлених грузинській стороні. У прес-службі Газпрому не уточнили, коли ці переговори можуть завершитися.

Тим часом грузинська телекомпанія "Руставі 2" повідомила, що договір повинен бути підписаний вже до кінця грудня ц.р. У свою чергу міністр закордонних справ Грузії Гела Бежуашвілі заявив, що "Газпром" зобов’язаний надати офіційному Тбілісі формулу, по якій розрахував ціну на постачання газу.

Бежуашвілі також повідомив, що значне збільшення ціни на постачання російського газу для Грузії очікувалося, і "в цій ціні більше частки політики, ніж економіки".

2 листопада Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor"s заявило, що підвищення цін на газ, швидше за все, зробить лише помірний вплив на реальне зростання економіки Грузії, склавши тільки 1,1% ВВП.

Ці розрахунки засновані на планованому об’ємі імпорту газу - 1,7 млрд. кубометрів в 2007 році, вартість якого, з розрахунку 230 доларів за 1 тис. Кубометрів, складе 391 млн. доларів. Це на 204 млн. доларів більше, в порівнянні з планованою вартістю, виходячи із старих цін, що еквівалентно 2,9% ВВП.

Грузинські власті, проте, чекали такого підвищення і вжили запобіжих заходів, щоб забезпечити альтернативні джерела газу, включаючи відновлення газопроводів з інших країн. Реальний вплив на економічне зростання, отже, буде значно нижче, оскільки Грузія отримає 200 млн. кубометрів газу, що імпортується через Південно-кавказький газопровід в 2007 році, так само як і додаткові 50 млн. кубометрів по низьких цінах - $55 за 1 тис. кубометрів.

Більш того, один з найбільших споживачів газу в Грузії, "Сакцементі", планує використовувати вугілля у випадку, якщо ціни на газ збільшаться, що приведе до скорочення об’єму імпорту приблизно на 300 млн. кубометрів (1% ВВП по нових цінах). Без урахування потенційного скорочення споживчого попиту, в цілому вплив підвищення цін зменшиться з вказаних 2,9% до майже 1,1% ВВП.

Тим часом спікер грузинського парламенту Ніно Бурджанадзе заявила, що Грузія "не продаватиме магістральний газопровід" (МГП).

"З повною відповідальністю можу заявити, що Грузія не продаватиме магістральний газопровід. А якщо у когось з членів уряду з’явиться бажання або думка про продаж магістрального газопроводу, то я буду першою, хто адекватно відреагує на це", - сказала спікер, виступаючи на сесії парламенту.

За її словами, "Грузія не збирається вести будь-який торг з Росією про можливий продаж магістрального газопроводу або його обміну". "Магістральний газопровід є стратегічним для Грузії об’єктом і не підлягає продажу", - підкреслила Бурджанадзе.

Віце-спікер парламенту Михайло Мачаваріані заявив на сесії: "Два-три роки тому на рівні ідеї в Грузії допускалася можливість продажу МГП, можливо, тоді дехто і в уряді Грузії думав про це, але з тих пір пройшов багато часу і багато що змінилося.

Керівництво країни не має наміру продавати магістральний газопровід. Більш того, уряд Грузії вирішив провести ремонт газопроводу, на це виділені відповідні кошти".

Заяви Бурджанадзе і Мачаваріані стали відповіддю на виступи депутатів ряду опозиційних фракцій, що прозвучали на засіданні парламенту, про те, що, за їх даними, деякі члени уряду допускають можливість продажу МГП Росії.

Напередодні заступник голови правління "Газпрому" Олександр Мєдвєдєв заявив в Москві, що пільгових спеціальних цін на російський газ для країн СНД не буде. "Ніяких пільгових спеціальних цін вже не буде", - сказав Медведев журналістам, кажучи про постачання російського газу в країни СНД.

Також він заявив, що у разі відсутності контракту з Грузією "Газпром" постачатиме газ тільки для споживачів Вірменії. За словами Мєдвєдєва, "рівень цін, встановлений для Грузії, - $230 за тисячу кубометрів - відповідає рівню для всіх країн".

6 листопада Президент Грузії Михайло Саакашвілі заявив, що про продаж грузинських газопроводів “Газпрому” не може бути й мови.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Новини Сакартвело»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Є речі, котрі неможливо пояснити. Є голос, що керує нами...”
Микола Гоголь

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.