Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовша печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі - це гіпсова печера на глибині 20 м, протяжністю понад 230 км. Вхід до неї розташований поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю, - вона поступається лише Мамонтовій печері в США...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Що заважає розслідуванню справи В’ячеслава Чорновола?

Правосуддя 9467 переглядів

Опубліковано - 14.11.2006 16:41 | Всі новини | Версія для друку

На місці загибелі В’ячеслава Чорновола. Фото 4 квітня 1999 року.
На місці загибелі В’ячеслава Чорновола. Фото 4 квітня 1999 року.
У столиці вже 7 років розслідують загибель відомого політика В’ячеслава Чорновола. Тепер Генпрокуратура говорить одразу про кілька основних перепон для слідства й киває на необхідність додаткових експертиз.

Утім колишній очільник спеціальної слідчої комісії Микола Степаненко називає такі слова відвертою брехнею, а слідчих звинувачує у навмисному затягуванні справи.

Колишній міліціянт припускає, що в пошуках правди не зацікавлені найвищі чини України.

Микола Степаненко очолював спеціальну слідчу комісію, що займалася розслідуванням загибелі В’ячеслав Чорновола з першого дня її створення. Тож усі обставини розслідування цієї резонансної справи знає зсередини.

Заяву генпрокурора Олександра Медведька про те, що долю справи можуть вирішити тільки результати експертиз, Степаненко вважає відвертою брехнею.

Пан Микола переконує, що всі необхідні експертизи здійснили вже давно. Нові результати довели, що попередні таки сфальшували.

На думку Степаненка, Генпрокуратура займається марною справою. Відтак метушню навколо експертиз називає штучною.

Микола Степаненко, екс-очільник комісії із розслідування справи Чорновола:
«Треба шукати причини фальсифікації, там корінь зла. Хто давав вказівки фальшувати данні експертизи? Тоді можна вийти на замовників. Проводити ще 5–10 експертиз, і не шукати зацікавлених осіб у гальмуванні розслідування. Так ми ніколи не вийдемо ні на організаторів, ні на замовників».

Перепоною в розслідуванні генпрокурор вважає головного свідка у справі. Мовляв, він надто вміло переховується від слідства.

Олександр Медведько, генеральний прокурор України:
«Сам Бобенко прячится как может от органов следствия. Мы уже дали поручение МВД, чтоб они установили, где он. Мы уже устали каждую неделю давать запросы в МВД: дайте, дайте, дайте. И каждую неделю они информируют - есть этот свидетель или нет».

Головним кроком у розслідуванні Олександр Медведько вважає чергову ексгумацію загиблого свідка - Івана Шолома. Генпрокурор називає його водієм Чорновола.

Олександр Медведько, генеральний прокурор України:
«Мы ждем окончание экспертизы по Шолому – водителю, если вы помните, смерть с признаками загадочности. В волосах нашли свинец, ... и так далее, и другие тяжелые металлы».

Утім екс-керівник слідчої комісії називає контраргументи. По-перше, Іван Шолом був не водієм Чорновола, а пасажиром КАМАЗу, під колесами якого загинув В’ячеслав Максимович. По-друге, 2005-го його труп уже ексгумували. Тоді довели, що Шолома таки отруїли.

Микола Степаненко, екс-очільник комісії із розслідування справи Чорновола:
«Не треба шукати, що в нього є хімічні речовини. Це вже доказано. Треба шукати тих експертів, які робили у 2001 році експертизу, і зробили висновок, що Шолом помер своєю смертю. Треба шукати - робили вони експертизу під чим тиском?»

Щодо живого свідка, Степаненко говорить, що місце його перебування добре відоме і МВС, і СБУ. Колишній радник міністра внутрішніх справ запевняє, що може зв’язатися з ним у будь-який момент.

Микола Степаненко, колишній очільник спецкомісії із розслідування справи В’ячеслава Чорновола:
«Я новому слідчому у Генпрокуратурі, і про це знають в СБУ, сказав, що цей свідок знаходиться у певному місці. Я знаю, де. Хочете, я при вас його наберу і він відповість? Я знаю, де він, як з ним зв’язатися. Про це знають в СБУ. Чому генпрокурор не знає?»

Микола Степаненко вважає, що справу Чорновола затягують навмисно. Додаткові експертизи здійснюють, аби все заплутати.

Колишній міліціянт каже – довести справу до кінця можна було ще 2005-го. Втім у верхівках, напевно, є ті, кому це аж ніяк не вигідно.

Може статися, що справу Чорновола остаточно покладуть під сукно, як інші гучні розслідування: смерті Гонгадзе, Кравченка чи Кирпи.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Правосуддя»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи не виживе той народ, котрий сприймає свою історію очима сусідів”
Фрідріх Ніцше

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.