Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Українські дерев`яні церкви були збудовані у символічній формі кораблів та звернуті зі Сходу на Захід. Історично, українські церкви були побудовані з центральним нефом та двома боковими проходами. Це розділення споруди на три частини відповідає трьом догмам, або Божої Священної триєдності: духу, душі, та тілу людини. Багаточислені куполи та шпилі позначають щогли кораблю, а хрести на кожному вістрі розмежовують де бути вітрилам.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Відзначено 200-річчя від дня народження автора першого українського перекладу Святого Євангелія Пилипа Морачевського

Духовний світ Регіон: Чернігівська область 13776 переглядів

Опубліковано - 15.11.2006 16:15 | Всі новини | Версія для друку

Відзначено 200-річчя від дня народження автора першого українського перекладу Святого Євангелія Пилипа Морачевського
Відзначено 200-річчя від дня народження автора першого українського перекладу Святого Євангелія Пилипа Морачевського
Науковими читаннями в Чернігівському обласному історичному музеї імені В. Тарновського відзначено 200-річчя від дня народження автора першого українського перекладу Святого Євангелія Пилипа Морачевського.

У заході взяли участь науковці з Києва, Ніжина, Чернігова, а також одна з нащадків Морачевського Тетяна Котенко. Учасники зібрання відзначали видатний внесок Пилипа Морачевського, поета, викладача російської словесності, у розвиток, становлення і утвердження української мови і духовності.

Випускник Харківського університету, П. Морачевський тривалий час спілкувався російською мовою. Але коли 1849 року переїхав на роботу до Ніжина, відчув потребу в українській. Сприяла цьому, вважають науковці, атмосфера піднесення національної свідомості, яка панувала тоді у цьому місті. Морачевський почав писати вірші українською мовою, пізніше склав український словник, а 1861 році переклав усі Євангелія Нового Завіту.
Ні словник, ні Святе Писання не побачили світ за життя автора. Більше того, поява українського Євангелія і Гімну України Чубинського призвели до видання сумнозвісного Валуївського указу (1863 р.) про заборону "малороссийского языка" на території України. Так вважає науковий співробітник Інституту фізики АНУ, доктор фізико-математичних наук, професор Василь Шендеровський. Він був одним із перших, хто виніс ім’я Пилипа Моравського на широкий загал. П’ять років поспіль разом з відомою журналісткою Еммою Бабчук він вів на Національному радіо передачу "Нехай не гасне світ науки". Одна з них у 2002 році була присвячена першому перекладачу Євангелія.

"Дуже прикро, що коли у Києві відзначалося 100-річчя першого видання Біблії українською мовою, ім’я Пилипа Моравського згадане не було. Але саме його переклад Євангелія вперше був виданий 1906 року. Я вважаю, що ця постать заслуговує на увагу громадськості, відзначення ювілею на державному рівні", - сказав В.Шендеровський.

Старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею Олена Ісаєнко відзначила, що перше видання Євангелія П. Морачевського показало, як громадськість чекала цього перекладу. Спочатку його було видано накладом 5 тис. примірників, потім 10 тис., потім 20 тис., і все розійшлося. Цей факт, сказала вона, є ще одним свідченням важливості роботи Морачевського, його визначного внеску в розвиток української мови і культури.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Духовний світ»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація або спільнота людей, що не використовуватиме свій інтелект, уважається за тварин, котрі не мають інтелекту взагалі. Таких людей можна використовувати як робочу худобу або матеріал залежно від вибору чи уподобань”
Таємна доктрина так званої «Більдерберзької групи»

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.