Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вченим пропонується перерахувати вік Києва

За межею віків Регіон: м.Київ 12109 переглядів

Опубліковано - 14.07.2011 02:18 | Всі новини | Версія для друку

Вченим пропонується перерахувати вік Києва
Вченим пропонується перерахувати вік Києва
Комісія Київради з питань культури та туризму звернулась до КМДА та Інституту археології з пропозицією провести роботи зі встановлення дійсного віку міста Києва.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні комісії, повідомляє персональний сайт голови комісії Київради з питань культури та туризму Олександра Бригинця.

«Багато історичних дат, на жаль, носять «совковий» відтінок. Це стосується і дати засування Києва, саме тому профільний інститут повинен провести відповідні археологічні роботи, а КМДА має виділити кошти на проведення цих робіт», - переконаний О.Бригинець.

Голова комісії має впевненість, що підсумки вже проведених археологічних досліджень та результати майбутніх розкопок на Старокиївській горі розкриють справжню дату першого поселення Києва і його заснування.

Олександр Бригинець, вважає, що Київ може виявитися старшим за єгипетські піраміди, яким більш як 4,5 тисячі років (саме до такого віку схилявся видатний український і радянський історик і археолог Володимир Даниленко - прим. “Аратти”)

«Дуже хотілося б, щоб наступного року напередодні Євро-2012 кияни святкували не 1530-ліття Києва, як передбачено «радянським літочисленням», а може 3000-ліття чи навіть 7000-ліття », - висловив сподівання О.Бригинець.

Депутат сподівається на підтримку ініціативи виконавчим органом Київради, адже ці дослідження можуть змінити уявлення про розвиток людства, як це свого часу відбулося із дослідженнями трипільської культури. Встановлено, що за часів трипільської цивілізації в їх поселеннях жило по кілька тисяч, а то і десятків тисяч населення, а їх не могло не бути на території Києва.
Олександр Бригинець, вважає, що Київ може виявитися старшим за єгипетські піраміди, яким більш як 4,5 тисячі років
Олександр Бригинець, вважає, що Київ може виявитися старшим за єгипетські піраміди, яким більш як 4,5 тисячі років
"1529 років - це максимальний вік столиці", - сказав газеті "Сєгодня" директор Інституту археології Петро Толочко (саме він є "хресним батьком" цієї дати - прим. “Аратти”).

Його підтримує і київський історик Олександр Анісімов: "Якщо ми почнемо робити капітальне дослідження, то виявиться, що місту не більш ніж 1200 років! Це якщо лічити за загальноприйнятою схемою, як місце з безперервним міським поселенням. Я думаю, що це спекуляція. Депутати хочуть напередодні Євро-2012 приймати гостей, як найстаріше місто в світі".

Тимчасом у Центрі археології Києва виступають за перелічування.

"Нині жодних нових матеріалів на доказ того, що Київ старший за свій означений вік, ми не маємо. Але розкопки на Старокиївській і Замковій горах проводити потрібно. Так ми б змогли докопатися до істини", - повідомив директор Центру Михайло Сагайдак. Він зазначив, що такі розкопки триватимуть не менш ніж п'ять років і обійдуться місту в мільйони гривень.

Офіційно ж, нагадаємо, столиця цього року відзначила 1529-річчя. Екс-мер столиці Валентин Згурський, за якого вперше місто відзначило свій день народження - 1500 років, також підтримує ідею перелічити вік столиці.

"Коли ми їхали на Раду ЮНЕСКО, на якій мали вирішити питання з віком Києва, ми мали дані, що Києву, Київській Русі - 2700 років... Я багато виступав і доводив. Але науковці ЮНЕСКО весь час нас омолоджували. У якийсь момент Патон, який був зі мною, каже: "Валю, погоджуйся на 1500 років, інакше зроблять ще молодшим". І я погодився", - розповів Згурський.

Нагадаємо, рішенням Київради четвертого скликання від 16.06.2005 №447/3023 «Про організаційні заходи по проведенню науково-історичних досліджень щодо визначення дійсної дати заснування м.Києва» відповідні дослідження мали бути проведеними ще кілька років тому. Але рішення Київради не виконується.

День Києва святкується в останні вихідні весни.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Минуле корисне тільки в тому сенсі, що вказує нам шляхи та засоби до розвитку”
Генрі Форд

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.