Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У «Музеї Івана Гончара» відкрилася виставка народної ляльки

Духовний світ Регіон: м.Київ 11774 перегляди

Опубліковано - 4.08.2011 17:10 | Всі новини | Версія для друку

Майстриня Катерина Орлова-Гузова
Майстриня Катерина Орлова-Гузова
Виставку ляльок-мотанок сьогодні відкрили в Українському центрі народної культури «Музей Івана Гончара».

В її експозиції представлені роботи майстрів з 10 областей України, які взяли участь у конкурсі на найкращу традиційну народну ляльку. Його результати будуть оголошені сьогодні на відкритті.

Лялька-мотанка в українській родині вважалася оберегом ще з часів язичництва. Матері робили їх своїм дітям. Вважалося, що лялька є посередником між живими та мертвими. Обличчя як такого у ляльки немає, воно досить символічне.

Ідея конкурсу на традиційну народну ляльку належить отцю Андрію Твердохлібу та майстрині Катерині Орловій-Гузовій. Учасницями змагання стали понад 30 майстринь з 10 областей України. З останні кілька місяців до музею було надіслано близько 80 робіт. Свої роботи подали майстрині різного віку.

Мистецтво, що розвивається

Майстриня Катерина Орлова-Гузова переконана, що збільшення інтересу до ляльок свідчить про розвиток лялькарства в Україні. На її думку, лялька-мотанка є нині дуже популярною, тому що вона проста і її може зробити кожен. Окрім цього, зазначає пані Орлова-Гузова, зростає кількість охочих спонсорувати та підтримувати це мистецтво.

«Лялькарство відроджується і ним займається дедалі більше людей. Зараз я проводжу майстер-класи, і щотижня до мене звертається у середньому троє учнів. Я вважаю, що це високий показник для літа, коли люди переважно відпочивають», – каже майстриня.

Народна мудрість – у вихованні

При створенні ляльок учасники виставки мали дотримуватися певних вимог. Ляльки мають бути висотою тридцять сантиметрів, зроблені лише з натуральних тканин і матеріалів та мати на обличчі так званий обережний хрест.

Саме такий хрест є характерною особливістю українських ляльок, розповідає Тетяна Сосновська, директор музею Павла Тичини: «У ляльки або взагалі не було обличчя, або перев’язували обличчя ниткою у вигляді рівностороннього хреста, або просто малювали цей хрест вугликом на обличчі. Думаю, що у тому була глибока народна мудрість, тому що коли дитина гралася з лялькою, у неї розвивалася уява».

За словами пані Сосновської, одна й та ж іграшка могла виконувати різні ролі.

Побачити ляльки можна буде в «Музеї Івана Гончара» до 25 серпня 2011 у Києві.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Духовний світ»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ти говориш про Господа або Його чесноти, роби це серйозно і з належною повагою”
Джордж Вашінгтон

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.