Аратта - На головну

28 квітня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Українці вже зробили європейський вибір

Громадська думка 7742 перегляди

Опубліковано - 21.11.2011 15:27 | Всі новини | Версія для друку

Українці вже зробили європейський вибір
Українці вже зробили європейський вибір
Динаміка результатів опитувань з лютого 2000 по жовтень 2011 року свідчить, що громадяни України віддають перевагу двом зовнішньополітичним напрямам: відносинам з ЄС і Росією.

Про це йдеться в результатах дослідження Центру Разумкова, текст яких має в своєму розпорядженні ZN.UA.

При цьому, згідно з результатами дослідження, якщо впродовж останніх років (2006-2010) пріоритет переважно віддавався російському напряму, то в 2011 році спостерігається послаблення проросійської орієнтації громадської думки. Ще в лютому кількість тих, хто вважав пріоритетним для України російський напрям, перевищувала кількість прихильників європейської інтеграції. Проте, починаючи з квітня 2011 року, кількість перших і других статистично значно не відрізняються.

При цьому в Центрі Разумкова відзначають, що геополітичні орієнтації мають чітко виражений регіональний характер: на Заході країни домінує європейська орієнтація, на Півдні та Сході – проросійська, а в Центрі ситуація постійно змінюється. Так, якщо в листопаді 2009 року 50,9% жителів Центрального регіону віддавали перевагу розвитку відносин з Росією, і лише 25,9% - відносинам з країнами ЄС, то в жовтні 2011 року ситуація була кардинально іншою: 47,7% жителів регіону вважали пріоритетним розвиток відносин з ЄС і 29,1% - з Росією.

На думку експертів, зниження проросійських зовнішньополітичних орієнтацій впродовж 2011 року може пояснюватися певним розчаруванням громадян в ефективності курсу на налагодження рівноправних партнерських відносин з Росією, що було одним із основних гасел Віктора ЯНУКОВИЧА і Партії регіонів під час президентської виборчої кампанії.

Істотно також відрізняються геополітичні орієнтації представників різних поколінь. Так, європейський напрям частіше, ніж російський, підтримують респонденти молодше 50 років, старші ж частіше підтримують російський напрям.

Опитування проводилися Центром Разумкова з лютого 2000 р. по жовтень 2011 р. Останнє опитування проведене 29 вересня – 4 жовтня 2011 року. Опитано 2009 респондентів віком від 18 років. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Громадська думка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Людина – це духовна істота. Саме тепер на часі звернення до традицій і духовності рідного народу. Чесність, щирість, мудрість – ось що вимагається від нових людей України. Потрібна Нова Січ – Духовна Січ! ”
О.Бердник, український філософ і письменник, засновник Української Духовної Республіки

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.