Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Україна плавно скочується у совок

Назад в СРСР 9115 переглядів

Опубліковано - 20.01.2012 16:34 | Всі новини | Версія для друку

Україна плавно скочується у совок
Україна плавно скочується у совок
Україна зробила торік крок назад у дотриманні політичних прав і свобод.

Такого висновку дійшла американська громадська організація Freedom House, яка стежить за розвитком демократії у світі. Це, передусім, пов’язано зі справою колишнього прем’єра Юлії Тимошенко. В інтерв’ю Радіо Свобода чільний представник Freedom House закликав Захід різкіше реагувати на цю справу. Тим часом на Банковій стверджують, що уважно вивчають доповідь Freedom House.

За оцінкою Freedom House, Україна є «частково вільною» державою. При цьому падіння в рейтингу демократії почалося два роки тому, з приходом до влади Президента Віктора Януковича. І воно є одним із найбільших за останні роки в усьому світі.

За останнім рейтингом, рівень політичних прав в Україні 2011 року понизився на одну сходинку. Оглядачі пов’язують це з утисками опозиції, використанням судів у політичних цілях, наступом на свободу слова та використанням сили проти демонстрантів.

Віце-президент Freedom House, керівник дослідницьких програм Арч Паддінґтон прокоментував Радіо Свобода висновки звіту щодо України.

«Падіння загальне – це менш прозора влада, місцеві вибори провели з серйозними порушеннями. Також відбулося згортання свободи преси, чинили тиск на академічну свободу», – констатував Арч Паддінґтон.

«Переслідування лідера опозиційної сили, помста»

При цьому, на його думку, найсерйозніша проблема виникла у справі дотримання верховенства права.

«Я особливо хочу виділити переслідування Юлії Тимошенко. Звинувачення, за якими її засудили, вражають нас як фальшиві, ми вважаємо це переслідування лідера опозиційної політичної сили, помстою, дуже небезпечним явищем», – каже віце-президент Freedom House.

Президент України раніше не раз заперечував політичну складову у процесі над Юлією Тимошенко, яку засудили восени минулого року до семи років ув’язнення за перевищення службових повноважень. Західні держави, зі свого боку, висловили розчарування ув’язненням колишнього українського прем’єра, побачивши вибіркове використання правосуддя з політичною метою. Але такої реакції, на переконання Арча Паддінґтона, недостатньо.

«Ми вважаємо, що справа Тимошенко варта набагато сильнішої реакції з боку Сполучених Штатів і Європи, ніж це було дотепер», ¬– зауважує Арч Паддінґтон.

Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, чи очікує Freedom House, що становище з демократією в Україні поліпшиться, Арч Паддінґтон відповів: «Наразі ми не бачимо підстав для оптимізму».

«У нас немає можливості впливати на рішення судів»

Адміністрація Президента України уважно вивчає доповідь Freedom House, сказала Радіо Свобода речниця Віктора Януковича Дарія Чепак.

«Усі критичні зауваження, які там висловлені, будуть взяті до відома та враховані в роботі державних органів влади. Я вам хочу згадати заяву Президента, яка стосувалася вже попередньої доповіді Freedom House. Він тоді сказав про те, що критику, яка є справедливою, необхідно врахувати і ми її врахуємо. А там де є розбіжності – час покаже, сказав тоді президент», – нагадала його речниця.

Чи можливо врахувати критику Freedom House у справі Тимошенко? Тут відповідь Дарії Чепак була однозначною.

«Оскільки у нас немає можливості впливати на рішення судів, як ви знаєте, то в нас цієї можливості просто немає» – зауважила речниця Президента України.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Назад в СРСР»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли хоч в невеличкій частині народу жевріє ідея незалежності, коли хоч частина народу має змогу виявляти волю нації, то це ліпше, ніж коли нидіє цілий мозок нації в рабстві, атрофуючи в цілій нації волю до самостійного життя”
Дмитро ДОНЦОВ

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.