Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Трипільський птах в Івано-Франківську

Народний Вісник Регіон: Івано-Франківська область 16784 перегляди

Опубліковано - 1.03.2012 04:01 | Всі новини | Версія для друку

Фото - Марія Пахолок
Фото - Марія Пахолок
В Івано-Франківському обласному краєзнавчому музеї триває археологічно-мистецька виставка «Сакральний птах Трипілля».

Вперше прикарпатці мають змогу побачити всесвітньо відому скіфську пектораль у голографічному зображенні майстра Олександра Мірошнікова з Червонограда. Також уперше в залах музею представлено безцінні знахідки доби енеоліту: експонати з колекцій інституту археології Академії наук України, Івано-Франківського та Борщівського краєзнавчих музеїв, Львівського історичного музею, Національного заповідника «Давній Галич», музейні реконструкції трипільської кераміки народної майстрині Людмили Смолякової з Києва.

Перший день фестивалю зібрав у музеї аншлаг. Поруч із безцінними експонатами відвідувачам запропоновано твори сучасних митців на трипільську тематику. Магічний образ Птаха, Великої Праматері людства, з сонячними трипільськими орнаментами майстерно відображений у роботах відомих майстрів Марії Корпанюк, Дмитра Сивака, родини Борисів та Стринадюків, Петра Перекліти, Віталія Владковського, Тараса Саломахи, майстрів зі США Анни Кульчицької, Мирона Бакала, івана Братка і його учнів, а також у колекціях авторів з історико-етнографічного музею «Берегиня», Косівського інституту ДПМ Львівської академії мистецтв, інституту мистецтв Прикарпатського університету ім. В. Стефаника.

У програмі фестивалю — науково-практичний семінар «Духовність мистецтва Трипілля», дитячий конкурс «Таїна жар-птиці», науково-практична конференція «Сакральний світ Трипілля». Заплановано показ документальних фільмів, етно-колекцій давньої та сучасної ноші, виступи музичних колективів.
Михайло Відейко. Фото - Марія Пахолок
Михайло Відейко. Фото - Марія Пахолок
Майже 40 років вивчає трипільську культуру кандидат історичних наук науковий співробітник інституту НАНу Михайло Відейко. Початок його зацікавлення трипільцями припадає на 1972-й — рік розкопок Майданецького поселення. На початку 90-х пан Михайло мав уже кілька власних експедицій. Сьогодні він один із тих, хто найбільше знає про стародавню цивілізацію.

В українській землі й досі лежать мільйони нерозкопаних пам’яток. Радянська наука засекретила всі дослідження трипільської культури, які відбувалися до 1937 року, крім того, вчених-дослідників розстріляли, бо не можна було допустити, щоб українці мали у своїх історичних здобутках таку красномовну сторінку, як трипільська культура. Відомо, що до 1917-го на території України було зібрано понад 300 приватних колекцій трипільської культури, які зникли, розповідає дослідник.

Власне таких безцінних втрат Україна зазнає щодня, каже М. Відейко: «Є таке гарне місце біля Києва, як Конча-Заспа. Там є чудова дамба, де роблять постійні намиви, а потім засипають чорноземом і роблять чудові клумби. А звідки береться той чорнозем — нікого не обходить. Виявляється, він береться з-під Обухова у тих місцях, де колись Вікентій Хвойко розкопував трипільські поселення. Принаймні я знаю одне поселення, з якого на площі кілька гектарів знято чорнозем і вивезено з усім, що в ньому є. А це безцінні артефакти! Все це вивезено на клумби по всій Київській області. і ніхто цього не може зупинити. Я вже мовчу про те, скільки безцінних та унікальних пам’яток затоплено нашими рукотворними морями. Це ціла «Атлантида» на Дніпрі та Дністрі. На Дністрі навіть копати не треба. Виходиш на берег — і все лежить розмите. Це наша трагедія».
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Народний Вісник»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Шумерський тип культури надзвичайно споріднений з неолітичними пам`ятками Південної Русі...”
Рене Генон

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.