Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Над замками Закарпаття нависла загроза приватизації

Регіональні новини Регіон: Закарпатська область 13043 перегляди

Опубліковано - 5.05.2006 16:42 | Всі новини | Версія для друку

Над замками Закарпаття нависла загроза приватизації
Над замками Закарпаття нависла загроза приватизації
«Останнім часом в Україні, зокрема на Закарпатті, заговорили про те, що треба терміново рятувати пам’ятки архітектури, віддавши їх у приватні руки, в тому числі середньовічні замки. Які, мовляв, трохи не розвалюються. І це при тому, що саме на 2006 рік виділено найбільше коштів на збереження пам’яток архітектури – майже 25 млн грн! Чи не парадокс?», – каже завідувач відділу Закарпатського краєзнавчого музею Йосип Кобаль.

Подив у наукового співробітника музею викликали останні повідомлення представників влади про те, що варто рятувати пам’ятки архітектури. За його словами, міністр навіть проговорився, що їх треба продавати з аукціонів. «І що, скажімо у замках, побудують інвестори? Черговий ресторан чи клуб ігрових автоматів? У нас їх вже тисячі. А як бути з культурною спадщиною? – обурився Йосип Кобаль. – Та й нестиковка виходить: виділяються кошти для збереження пам’яток і тут же йдеться про їх приватизацію».

Йому також незрозумілі заклики про те, що пам’ятки треба рятувати терміново: «Замки Закарпаття пережили і природні катаклізми, і військові кампанії, однак простояли століттями. А тепер що, завтра впадуть? Про яку терміновість мова?»

Є ще юридична проблема. Всі замки області розташовані на пагорбах, де раніше були поселення людей. Зокрема, на території Ужгородського замку жили ще неандертальці. Тобто мова йде вже не тільки про пам’ятки архітектури, а про археологічну спадщину. Закон же забороняє приватизовувати пам’ятки археології. Однак, на думку Йосипа Кобаля, ті, хто готував програму, такого нюансу не врахували.

Він взагалі розкритикував обласну програму збереження пам’яток архітектури, відзначивши її низький фаховий рівень: «Чомусь при її підготовці чиновники не звернулися до науковців».

Йосип Кобаль впевнений, що замки Закарпаття не можна не тільки приватизовувати, а й реставрувати. «Який саме період реставрувати? Той, коли, скажімо, в Мукачівському замку існувала тюрма, чи той, коли там жили князі Ракоці? Не можна так ставити питання. Замки слід законсервувати і включити їх у програму турів для туристів. Кожна з дев’яти фортець, які збереглися, має свою родзинку.

В Мукачівському замку, наприклад, можна дійсно відродити середньовічну в’язницю для любителів екстріму. А от Середнянський найбільше підходить для проведення там фестивалів вина, оскільки поруч розташовані турецькі винні підвали 16 століття. Для кожного замку можна підібрати свою програму. Тоді і туристи прийдуть, і спадщина збережеться», – впевнений Йосип Кобаль.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Регіональні новини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми розпалюємо вогонь творящий. Якщо він гріє – хай. Втручатися не можемо, бо будь-яке насилля, навіть во ім’я істини, неминуче породить дисгармонію”
Олесь Бердник

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.