Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Сучасне «промислове» червоне м’ясо вбиває

Охорона здоров`я 10397 переглядів

Опубліковано - 14.03.2012 15:59 | Всі новини | Версія для друку

Сучасне «промислове» червоне м’ясо вбиває
Сучасне «промислове» червоне м’ясо вбиває
Любов до червоного м’яса, швидше за все, пов’язана із зростанням смертності в цілому і смертю від серцево-судинних захворювань і раку зокрема.

Так вважають вчені Гарвардської школи охорони здоров’я США, повідомляє Компьюлента.

Колектив фахівців на чолі з Френком Ху проаналізував дані про 37 698 чоловіків, спостереження за якими велося 22 роки, і 83 644 жінок, за якими лікарі стежили 28 років.

На початку дослідження випробовувані не страждали ні на серцево-судинні хвороби, ні на онкологічні захворювання. Харчування учасників дослідження оцінювалися кожні чотири роки за допомогою спеціальних анкет.

В цілому, за роки спостережень було зареєстровано 23 926 смертей, з яких 5910 були викликані серцево-судинними хворобами, а 9464 стосувалися онкології.

Ймовірність передчасного смертельного результату автори роботи безпосередньо пов’язують з регулярним споживанням червоного м’яса, особливо обробленого промисловим способом (ковбаси, сосиски тощо).

Так, одна порція необробленого червоного м’яса (шматок розміром з карткову колоду) в день збільшувала ймовірність смерті на 13%, а порція обробленого продукту (сосиска або дві скибочки бекону) - на 20%.

Якщо ж розглядати специфічні причини, то необроблене і оброблене червоне м’ясо підвищувало смертність від серцево-судинних хвороб на 18% і 21%, а від раку - на 10 і 16% відповідно.
Ймовірність передчасного смертельного результату автори роботи безпосередньо пов’язують з регулярним споживанням червоного м’яса, особливо обробленого промисловим способом (ковбаси, сосиски тощо)
Ймовірність передчасного смертельного результату автори роботи безпосередньо пов’язують з регулярним споживанням червоного м’яса, особливо обробленого промисловим способом (ковбаси, сосиски тощо)
Червоне м’ясо, особливо оброблене промисловим способом, містить речовини, які пов’язані із зростанням ризику розвитку хронічних недуг. У їх числі - гемове залізо, насичений жир (одна із «пускових кнопок» атеросклерозу), кухонна сіль, нітрит і певні канцерогени, які утворюються під час приготування (а також антибіотики, гормони та інша «хімія», якою згодовують тварин для прискореного росту, - прим. «Аратти»).

Заміна однієї порції червоного м’яса здоровими джерелами білка покращує прогноз: наприклад, риба - на 7% знижує ризик смерті, птиця - на 14%, горіхи - на 19%, овочі - на 10%, молочні продукти з низьким вмістом жиру - на 10 %, продукти з необробленого зерна - на 14%.

За підрахунками дослідників, якби всі учасники споживали менше половини порції червоного м’яса в день, до кінця спостереження можна було б запобігти 9,3% чоловічих і 7,6% жіночих смертей.

Результати дослідження опубліковані в журналі «Архіви внутрішньої медицини».

Коментар лікаря-дєтолога Оксани Скиталінської:
«І хоч зараз Піст, але не зайве нагадати, що надмір червоного м’яса шкідливо для здоров’я. Один раз в тиждень - окей, але не більше. І то - у відвареному вигляді. І то - один шматок, а не весь шампур.

Замість червоного м’яса годиться птиця, риба, горіхи, нут. Для чого нам ті болячки? Життя ж одне!»
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Охорона здоров`я»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

У сучасних умовах будь-яка нація, що не бажає «самознищення» чи рабського становища у світовому співтоваристві, повинна на перше місце висувати завдання інтелектуальної безпеки”
Юрій Канигін

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.