Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


В Україні знайшли ставку Золотої Орди - і це не Межигір`я і не Банкова

За межею віків Регіон: Луганська область 12431 перегляд

Опубліковано - 17.05.2012 13:16 | Всі новини | Версія для друку

Археологи знайшли понад 3 тисячі монет
Археологи знайшли понад 3 тисячі монет
Співробітники Археологічного Центру Спадщина Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля під час історико-краєзнавчого дослідження знайшли та локалізували місце розташування річної ставки ханів Золотої Орди XIV століття на території Попаснянського району Луганської області.

За інформацією прес-служби університету, місце бази золотоординських ханів Далевським археологам вдалося знайти за концентрацією підйомного матеріалу.

Ставкою ханів був гребінь вузького вододільного плато діаметром трохи менше кілометра, обмеженого з півдня та півночі ярами. Плато полого спускається до джерел питної води та до переправи на лівобережну донецьку пойму.

Уже кілька років від місцевих краєзнавців співробітники університету отримували інформацію про те, що на одному з вододільних плато правого берега Сіверського Дінця місцеві жителі регулярно знаходять татарські монети та предмети побуту. Археологи відреагували на інформацію і провели огляд району.

Отриманий речовий матеріал представлений мідними та срібними монетами (знайдено більше 3000 монет), заготовками для їх карбування, свинцевими одиницями ваги, залізними сокирами, вудилами, мідними та срібними жіночими прикрасами, фрагментами олов’яних дзеркал, шматками срібної руди, побутовими предметами та їх уламками.

Археологи припускають, що виявлена ​​ставка належала хану Абдаллаху (1361-1370 рр.). Цей хан був нащадком відомого хана Узбека, що розповсюдив у 1320 році іслам в Орді і заборонив посилати на Русь баскаків для збору данини. По суті Абдаллах-Хан був останнім ханом з династії Батия, тобто Батугідом. Він отримав владу за підтримки могутнього полководця та беклярбека Мамая.

Історичні джерела свідчать, що хани Золотої Орди, крім регулярних таборів у Судаку, Азові, Сараї на Волзі, мали літні ставки, своєрідні резиденції, куди переїжджали зі своїм двором, гаремом, прислугою, охороною, ремісниками й торговцями. Літня ханська база нагадувала місто з сотень юрт, наметів і кибиток. Знайти конкретне місце ханської ставки дуже важко. На території України до цього часу вони були невідомі.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Тільки люди розумом убогі, особливо недоумки та ідіоти, позбавлені національних прикмет”
Арсен Річі

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.