Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Майбутнє вільне грузинське місто Лазіка - концепція і перспективи

Новини Сакартвело 20571 перегляд

Опубліковано - 25.06.2012 17:34 | Всі новини | Версія для друку

Майбутнє вільне грузинське місто Лазіка - концепція і перспективи
Майбутнє вільне грузинське місто Лазіка - концепція і перспективи
У нового міста Лазіка буде спеціальний статус і його визначить конституція Грузії.

Концепція Лазіка і конституційні зміни поки ще в стадії обговорення. Над концепцією вже понад місяць працюють представники агентства стратегічного розвитку та Міністерства юстиції, а також спеціальна комісія, що укомплектована в основному депутатами, і експертами, повідомляє «Бізнес Грузія».

Загальні напрямки концепції ця група розробила разом з авторами ідеї вільних міст Марком Клугманом і помічником Пола Ромера - Мауро Делорензо, а на спеціальній конференції, що була організована Вільним університетом та Мін’юстом Грузії, вислухала пов’язаний з будівництвом вільного міста досвід безпосередньо від представників Гондурасу.

Ця країна перша в Латинській Америці, яка заради того, щоб зробити економічне диво, вирішила побудувати нове, автономне і вільне місто за рахунок приватних інвестицій, і з цією метою вже зробила важливі кроки.

За загальною концепцією, що розроблена робочою групою, Лазіка повинна мати гарантований Конституцією незалежний правовий статус і в місті має дотримуватися верховенство закону. Для цього місто повинне мати незалежну правову систему: житель Лазіка повинен мати можливість самому вибирати метод і місце дозволу позови. Велика частина суду повинна бути переведена на аутсорсинг, з цієї точки зору, - за висновком робочої групи, - найбільш відповідним є британський суд. Згідно з концепцією, місцева адміністрація міста повинна бути незалежною від уряду країни і сама повинна вирішувати, якого типу інституційний устрій вона вважає за кращий, - менеджерський або демократичний. Все це має забезпечувати Конституція.

Економіка Лазіка повинна бути максимально вільною, іноземному капіталу та інвестиціям не повинні створюватися бар’єри, майно має бути захищене і у всіх має бути можливість вибирати бажану валюту. Все місто поетапно повинне будуватися на основі приватних іноземних інвестицій.

За такою концепцією роль уряду полягає всього лише у забезпеченні вигідним, надійним, знайомим, безпечним і стабільним середовищем для інвестицій.

Виділена для Лазіка територія - єдине місце на перехресті Європи та Азії в радіусі 2000 кілометрів, де реально можна побудувати вільне місто.

Поряд з цим, в контексті транспортних зв’язків і основних інфраструктур ця територія на досить вигідних позиціях: на відстані 10, 20 і 70 кілометрів знаходяться три морських порти - Кулеві, Поті і Батумі. Поблизу від Лазіка знаходяться також і два міжнародні аеропорти - Поті в 20 кілометрах, і Батумі на відстані 70 кілометрів. Місто в основному розташується на автомобільній магістралі, що перетинає країну зі сходу на захід, а залізниця зв’яже її з іншими регіонами Грузії та сусідніми країнами.
За даними агентства стратегічного розвитку, в радіусі 2000 кілометрів від Лазіка знаходяться 27 країн Європи, Центральної Азії, Середнього Сходу та Північної Африки. Економіка цих країн в 2011 році зросла в середньому на 4,37%. У цих 27 країнах - 53 великих міста, в 33 з них проживає понад один мільйон чоловік. Сукупна населення тільки 53 міст перевищує 121 мільйонів. Всі п’ятдесят три міста мають міжнародний аеропорт. Тривалість польоту приблизно 150 хвилин.

Всього в цих містах 235 спеціальних економічних зон, які діляться на кілька основних типів: технопарки, тобто інноваційні зони, що переслідують метою залучення інвестицій у високі технології. Організовані індустріальні зони, метою яких є стимулювання індустріального виробництва. Туристичні та рекреаційні зони для заохочення туристичної та спортивної інфраструктури. Портові зони - для стимулювання транзитного вантажообігу, і вільні зони для залучення цільових інвестицій.

З метою стимулювання ці спеціальні економічні зони в основному пропонують інвесторам: різні податкові пільги, вільний рух капіталу і репатріацію, дешеву землю і різноманітний вибір місця розташування, можливість найму іноземної робочої сили, вільний імпорт транзитних вантажів, складування та перевантаження, збільшену амортизацію на IT програмному забезпеченні, вільну митну політику і готову інфраструктуру.

Через гарне положення Грузії в міжнародних індексах у Лазіка є кілька конкурентних переваг: ​​режими преференцій з великими і високого рівня ринками, в тому числі з Євросоюзом і США, низькі показники корупції і можливість легко робити бізнес. Крім того, за проведеними Євросоюзом дослідженням, Грузія визнана однією з найбільш безпечних країн в Європі.

Однією з найбільш проблемних сторін Грузії в міжнародних індексах є дотримання прав власності та судова реформа. На основі конституційних гарантій у Лазіка з’являється можливість зняти цю проблему з порядку денного.

Довідка «Аратти»:

Лазіка (груз. ლაზიკა) - майбутнє велике портове місто, що має бути побудоване на чорноморському узбережжі Грузії між Анакліа і Кулеві в безпосередній близькості від кордону з Абхазією. Планується, що воно стане стане головним торговим і економічним центром Західної Грузії.

Вперше про його будівництво Президент Грузії оголосив на зустрічі з населенням Зугдіді 4 грудня 2011 (в день виборів до Держдуми Росії). За словами Михайла Саакашвілі через 10 років Лазіка стане другим за величиною містом після Тбілісі з населенням півмільйона жителів. Будівництво розпочалося в травні 2012 року з будівництва Будинку юстиції, основні інфраструктурні роботи будуть завершені в 2012-2013 роках, а до 2015 року буде завершено будівництво частини міста.

Перспектива будівництва міста Лазіка в грузинському регіоні Самегрело викликала в Росії переляк. Ідея Саакашвілі зводить на «ні» колосальні «олімпійські витрати» Москви і позбавляє Росію клієнтів кластера приморського і гірсько-лижного курортів, - так думають у Росії.

До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Новини Сакартвело»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія має свою правду, легенда - свою”
Віктор Гюго

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.