Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Сьогодні, 9 жовтня, австрієць стрибне з рекордної висоти, маючи намір розвинути надзвукову швидкість

Спорт 23230 переглядів

Опубліковано - 9.10.2012 02:45 | Всі новини | Версія для друку

Сьогодні, 9 жовтня, австрієць стрибне з рекордної висоти, маючи намір розвинути надзвукову швидкість
Сьогодні, 9 жовтня, австрієць стрибне з рекордної висоти, маючи намір розвинути надзвукову швидкість
Австрійський парашутист Фелікс Баумгартнер планує сьогодні, 9 жовтня, стрибнути з рекордної висоти з верхніх шарів стратосфери, маючи намір розвинути надзвукову швидкість під час вільного падіння.

42-річний екстремал хоче піднятися на стратостаті на висоту 36 576 метрів, звідки буде здійснений стрибок.

Баумгартнер збирається вільно падати 5 хвилин 35 секунд і досягти швидкості 1110 км/год (340 м/с). Падіння повинно зайняти 15-20 хвилин.

Під час стрибка австрійця чекають кілька смертельних небезпек. По-перше, в разі розгерметизації або іншої несправності спеціального скафандра вартістю в $200 тис., в якому він буде стрибати, у спортсмена може в буквальному сенсі закипіти кров.

Друга небезпека полягає в тому, що перші 30 секунд падіння парашутист практично не буде відчувати опір повітря, через що йому буде важко зафіксувати положення свого тіла. Якщо при входженні в атмосферу Баумгарнтеру не вдасться зафіксувати положення свого тіла, і він буде обертатися навколо своєї осі, то абсолютно точно знепритомніє і не зможе розкрити свій парашут на запланованій висоті.

Додатково, вченим поки невідомо, як буде реагувати тіло людини на падіння з надзвуковою швидкістю, яку ще нікому не вдавалося розвинути. Баумгартнер сподівається, що відомості, які його команда збере під час стрибка, допоможуть просуванню науки.

12 березня цього року Баумгартнер зістрибнув з заповненої гелієм повітряної кулі на висоті 21 кілометр 818 метрів.

Під час вільного польоту тривалістю 3 хвилини 43 секунд «безстрашний Фелікс» досяг швидкості 586,42 кілометрів на годину, після чого розкрив парашут і здійснив благополучне приземлення неподалік від міста Розуелле, штат Нью-Мексіко.

Парашутист здійснив вже понад 2500 стрибків з літаків і вертольотів, а також з високих споруд - зокрема, зі статуї Христа Спасителя в Ріо-де-Жанейро і 101-поверхового хмарочоса в столиці Тайваню Тайбеї.

Стрибок Ф.Баумгартнера фіксуватимуть більше 35 відео- та фотокамер, що дозволить глядачам у прямому ефірі відстежити кожен його крок - від стрибка з капсули до самого розкриття парашута.

Українські глядачі зможуть побачити надзвичайно ризикований політ та встановлення рекордів сьогодні, 9 жовтня, о 15:00 на телеканалі 2+2, що проводитиме в Україні ексклюзивну трансляцію, та на сайті redbullstratos.com.

Якщо Баумгартнер доб’ється успіху, він встановить одразу кілька світових рекордів: за максимальною висотою стрибка з парашутом, тривалістю польоту у вільному падінні і максимальної швидкості падіння.

Перший з цих рекордів поки належить американцеві Джозефу Кіттінгеру, інші два – радянському льотчику і парашутистові Євгенію Андрєєву.

1 листопада 1962 радянський парашутист-випробувач Євген Андрєєв зробив стрибок з парашутом з висоти 25,5 км, причому 24,5 км він подолав у вільному падінні з максимальною швидкістю 900 кілометрів на годину. Цей рекорд був офіційно зафіксований Міжнародною авіаційною федерацією (скорочено ФАІ - від Federation Aeronautique Internationale) і досі є неперевершеним.

За два роки до цього рекорду офіцер військово-повітряних сил США Джо Кіттінгер зробив стрибок з висоти 31,3 км, розігнавшись у вільному падінні до 988 км/год., однак його успіх не був визнаний ФАІ через використання ним стабілізуючого парашута.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Спорт»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Там, де закінчується здоров'я, там, де закінчуються гроші, там, де закінчується здоровий людський розум, - там всюди починається християнство ”
Генріх Гейне

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.