Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовша печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі - це гіпсова печера на глибині 20 м, протяжністю понад 230 км. Вхід до неї розташований поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю, - вона поступається лише Мамонтовій печері в США...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


ЄС стурбований поствиборчими процесами в Україні

Вибори-2012 6848 переглядів

Опубліковано - 13.11.2012 11:59 | Всі новини | Версія для друку

ЄС стурбований поствиборчими процесами в Україні
ЄС стурбований поствиборчими процесами в Україні
Європейський Союз стурбований процесами, які відбувалися в Україні після голосування. Зокрема, під час підрахунку та оголошення результатів.

Про це йдеться у спільній заяві Високого представника ЄС з закордонних справ та політики безпеки Кетрін Ештон, а також єврокомісара з розширення та Європейської політики сусідства Штефана Фюле.

"Ми висловлюємо наше занепокоєння поствиборчим процесом, який був затьмарений порушеннями, затримками з підрахунком голосів, а також браком прозорості в роботі виборчих комісій", - сказано в заяві.

Натомість, українська влада ще раніше заявила, що вибори були чесними та спокійними, тоді як опозиція розгорнула силовий сценарій у низці округів. За словами, прем’єр-міністра Миколи Азарова, представники опозиції нагнітають нестабільність в країні.

Крок назад

Євросоюз звертає увагу на брак реакції на зауваження висловлені в попередньому звіті спостерігачів ОБСЄ.

"Все це разом свідчить про крок назад порівняно з раніше досягнутими стандартами", - сказано в заяві пані Ештон та пана Фюле.

Вони також заявляють, що очікують від українського уряду та всіх причетних органів влади рішучих дій у цій ситуації, зокрема і щодо п’яти так званих "проблемних" округів.

"Остаточний склад українського парламенту має відображати справжню волю українських виборців", - сказано в заяві.

11 листопада, Центральна виборча комісія України завершила підбиття підсумків парламентських виборів, що пройшли два тижні тому, встановивши результати голосування за партійними списками та у 220-и мажоритарних округах.

Водночас у п’ятьох округах встановлення результатів виборів було визнано неможливим. Опозиція твердить, що в цих округах перемогли її кандидати.

"Ми ще раз наголошуємо, що не визнаємо результати виборів, доки останній із опозиційних кандидатів, перемога якого була вкрадена, не стане народним обранцем", - сказано у спільній заяві "УДАРу", "Батьківщини" та "Свободи", опублікованій 12 листопада.

Крім того, 12 листопада Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) відмовив кільком опозиційним кандидатам у депутати парламенту у задоволенні позовів до Центральної виборчої комісії, яка відмовляється визнавати результати виборів у проблемних округах. Зокрема, суд відмовив кандидату від опозиції в окрузі №132 Аркадію Корнацькому. Цей самий суд відхилив подібну апеляційну скаргу кандидата від опозиції по округу №197 Леоніда Даценка, який вважає неправомірним рішення окружної виборчої комісії у Каневі про перемогу самовисуванця Богдана Губського.

Асоціація з умовами

Кетрін Ештон та Штефан Фюле також згадали у своїй заяві перспективу політичної асоціації України з ЄС.

Брюссель, за їхніми словами, залишається відданим ідеї асоціації та економічної інтеграції, але це передбачає рішучі кроки з боку українських уряду та парламенту, спрямовані на збереження демократії, утвердження верховенства права, а також на подолання наслідків вибіркового правосуддя.

Парламентські вибори в Україні називали лакмусовим папірцем та тестом для Києва на демократичність. До виборів лунало чимало застережень щодо того, чи можуть вони бути вільними та чесними, якщо в них не беруть участь ув’язнені лідери опозиції Юлія Тимошенко та Юрій Луценко. Але сам день голосування спостерігачі оцінили здебільшого позитивно. Втім, тривалий та проблемний процес підрахунку голосів викликав чергову хвилю критики спостерігачів та міжнародних організацій.

Натомість, уряд України називає вибори, які пройшли, чесними та демократичними і звинувачує опозицію у псуванні "спокійних та організованих виборів".

Глава уряду Микола Азаров переконаний, що вибори до Верховної Ради 28 жовтня були найдемократичнішими і найбільш прозорими за всю історію незалежної України.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Вибори-2012»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми розпалюємо вогонь творящий. Якщо він гріє – хай. Втручатися не можемо, бо будь-яке насилля, навіть во ім’я істини, неминуче породить дисгармонію”
Олесь Бердник

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.