Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Лесь Подерв`янський презентував свою нову п`єсу з циклу “Блєск і ніщіта”

Мистецький погляд Регіон: м.Київ 14289 переглядів

Опубліковано - 14.01.2007 02:22 | Всі новини | Версія для друку

Лесь Подерв`янський презентував свою нову п`єсу з циклу “Блєск і ніщіта”
Лесь Подерв`янський презентував свою нову п`єсу з циклу “Блєск і ніщіта”
Шанувальники сучасної української поезії зустріли старий новий рік зі своїм улюбленцем - Лесем Подерв`янським. Святкового вечора поет презентував свою нову п`єсу з циклу “Блєск і ніщіта”.

Біля київської кав'ярні-книгарні тиснява. Молоді люди усміхнені та впевнені: якщо довго стояти, то можна буде пройти навіть без квитків. Усе заради того щоб почути вірші Олеся Подерв'янського в оригіналі.

Чоловік:
"Це - автор, якого шаную певним чином. Було б цікаво почути нову річ, скажімо. У власному виконанні."

Ще більше людей у залі, де й відбувається дійство. Увага всіх прикута до столика, сидячи за яким поет декламує своє нове творіння. Його назва не в форматі публічних ЗМІ. Проте йдеться у ній про людожерів та представників сексуальних меншин. Раз по раз усі вибухають сміхом.

Лесь Подерв'янський, поет:
"Петро: - Ой, ізвінітє, я кажєтся пукнул.

Микита грізно підходить до Петра.

Микита: - Це тобі не кажеться."


Опісля презентації новели автор виконує вже відоміші п'єси, які слухачі часто навперебивки цитують поперед самого поета. У залі панує гротескна атмосфера світу творів Подерв'янського. Його вустами промовляють химерні герої, докладний опис яких уже став візитівкою поета.

Лесь Подерв'янський, поет:
"Сірьожа - середнього віку мужик, хитрий і наівний як вовк у казці, Валєрік - молодий мужик хворий на голову, Енгельс Гасанович - ліцо кавказской національності."

Ненормативна лексика, яку поет вважає мовою "реалізму", та влучне використання деталей з повсякденного життя українців. Саме це вирізняє Подерв'янського з-поміж решти поетів. Не дозволяє з кимось сплутати поета і особлива авторська манера читання.

Лесь Подерв'янський, поет:
"Голос тігра за окном: - Ау, Ау...

Жора: - Десять часов, бл..., можна й на годинник не дивиться."

Спека в залі зморює автора. Не допомагає навіть ковток холодного пива. Проте слухачі вимагають на прощання улюбленої п'єси на вічно актуальну, за словами Подерв'янського, тему.

Наостанок поет обіцяє шанувальникам, що незабаром за його сценарієм знімуть блокбастер. На головну роль запросять актрису Милу Йовович.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Мистецький погляд»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Є речі, котрі неможливо пояснити. Є голос, що керує нами...”
Микола Гоголь

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.