Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У столиці Австрії відкрили пам’ятник українським козакам

Українці в світі 24606 переглядів

Опубліковано - 25.04.2013 22:14 | Всі новини | Версія для друку

Козаки в 1683 році звільняли Відень від військ Османської імперії
Козаки в 1683 році звільняли Відень від військ Османської імперії
У Відні відкрито пам’ятник українським козакам, які брали участь в обороні австрійської столиці 330 років тому.

Нагадати про цю сторінку спільної історії вирішили в рамках днів Києва у Відні. Рівно 20 років тому ці міста стали побратимами. І з того часу їх об’єднує не лише спільне минуле, але й спільне майбутнє.

Монумент встановлено за кошти мецената – українського бізнесмена, який проживає та працює в Австрії, за особистої підтримки мера Відня Міхаеля Хойпля. Авторами пам’ятника стали вітчизняні скульптори Володимир та Олексій Чепелики.

"Поставити пам’ятник у Відні дуже складно. Росіяни поставили пам’ятник Пушкіну далеко не в центральній частині міста. А ця земля є історично-заповідною і має обмеження до будь-якого будівництва, в тому числі і пам’ятників", - заявив голова КМДА Олександр Попов.

Але мерія Відня пішла назустріч.

"Вирішили робити не дошку, а пам’ятний знак - три козаки стоять зі свічками. А свічка - це і тепло, і душа, і добро", - сказав він.

"Ми пам’ятаємо свою історію і ніколи не забудемо ту допомогу, яку надали нам під час облоги Відня українські козаки. Саме в цьому місці вони перейшли гору і застали турецьку армію зненацька", - сказав мер Відня Міхаель Хойпль.

Про відважних українців згадали не лише мешканці Відня, а й турки. За іронією долі, саме вони зводили фундамент для цього пам’ятника, зазначає Експрес.ua.

До речі, до звільнення Відню від османської облоги причетна і конкретна людина, пам’ятник якій вже встановлено у Відні раніше. Українець Юрій Кульчицький, здійснивши кілька переходів через позиції турецької армії, приносив оточеним віденцям радісні вісті про те, що наближається визволення. Юрій Кульчицький також був удостоєний віденського громадянства, його подвиг відзначено пам’ятною срібною медаллю, йому було даровано титул графа. А ще в якості трофею він отримав кілька мішків сиво-зеленого зерна, - це була кава, популярність якої в Європі розпочалася саме після цих подій... Його постать увічнена у бронзі на вулиці, яка нині носить його ім’я. Скульптура - роботи відомого скульптора Еммануїла Пендля.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Українці в світі»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Справедливість без сили і сила без справедливості - обидві потворні”
Жозеф Жубер

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.