Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Бути чи не бути?

Національне питання 11692 перегляди

Опубліковано - 18.05.2006 15:50 | Всі новини | Версія для друку

Бути чи не бути?
Бути чи не бути?
Сьогодні депутати Донецької обласної ради ухвалили рішення про надання російській мові статусу регіональної в області, а в Києві біля Кабінету Міністрів України пройшла акція “Не будь байдужим до рідної мови”, де кожний охочий міг висловитися “БУТИ” чи “НЕ БУТИ” українській мові в Україні – аби привернути увагу до мовного питання, яке мало бути сьогодні розглянуте на нараді в Кабміні.

На сесії Донецької облради сьогодні за рішення про надання російській мові статусу регіональної в області проголосували 122 депутати зі 133, присутніх у залі, проти – 3, не голосували – 7, утримався – 1, повідомляє Радіо Ера-FM. Сесія облради встановила, що на території Донецької області, поряд із державною українською мовою для діловодства, документації та взаємовідношення населення, державних, громадських органів, підприємств, установ і організацій, а також освіти, науки й культури, може використовуватися російська мова.

Також сесія облради ухвалила рішення про те, щоб направити звернення до Верховної Ради України з пропозицією про надання російській мові статусу державної разом з українською. Зокрема в цьому документі говориться, що серед представників різних національностей, що проживають в Україні, 21% є росіянами й близько 1/3 населення держави вважає російську мову рідною. Разом із тим, як підкреслюється в зверненні, Конституція України недостатньо враховує особливості національно-культурного розвитку суспільства й відносить російську мову до мов національних меншин.

За даними Донецької облради, 74,9% населення Донецької області вважають російську мову рідною. Пропозицію про надання російській мові статусу регіональної було винесено на сесію трьома фракціями – Партією регіонів, блоком Наталії Вітренко “Народна опозиція” та Комуністичною партією України. Фракція Соціалістичної партії також заявила про підтримку цього рішення.

Як повідомлялося раніше, місцеві ради Луганської області, а також Харкова й Севастополя ухвалили рішення про надання російській мові статусу регіональної. Крім того, про намір розглянути це питання на найближчій сесії 23 травня заявили також представники Партії регіонів і Прогресивної соціалістичної партії в Одеській облраді.

17 травня ми отримали SMS-повідомлення такого змісту: “Українській мові в Україні: бути чи не бути? Прийди завтра о 10-ій ранку до будинку Кабміну та напиши на дошці відповідь на це питання!”. Сьогодні, 18 травня, о 10-й ранку навпроти Кабміну стояли дві дошки – на одній було “БУТИ!”, а на другій – “НЕ БУТИ!”, де кожний охочий міг написати у довільній формі відповідь на поставлене запитання.

Прийшло небагато охочих висловитися. Напевне, було більше журналістів, представників якихось українських громадських організацій і музикантів-співаків, таких, як небайдужий Сашко Положинський з гурту “Тартак”, хлопці з гуртів “ОтVінта” та “Флайzza”. Дехто з проїжджаючих на машинах українців зупинялися і писали свої вимоги – “БУТИ українській мові!”, а дехто навіть додавав такі коментарі: “Вітренко – зараза!”.

Чи призведе до чогось така народна ініціатива, доводиться сумніватися, але сам прецендент, без сумніву, заслуговує на увагу урядовців.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Національне питання»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація або спільнота людей, що не використовуватиме свій інтелект, уважається за тварин, котрі не мають інтелекту взагалі. Таких людей можна використовувати як робочу худобу або матеріал залежно від вибору чи уподобань”
Таємна доктрина так званої «Більдерберзької групи»

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.