Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Більшість українців бажають жити в унітарній державі

Громадська думка 12793 перегляди

Опубліковано - 21.08.2015 14:15 | Всі новини | Версія для друку

Більшість українців бажають жити в унітарній державі
Більшість українців бажають жити в унітарній державі
41,5% українців вважають, що Україна має бути унітарною, але з розширеними повноваженнями регіонів.

Про це йдеться у результатах загальнонаціонального опитування населення України, проведеного Інститутом соціології НАНУ у співпраці з благодійним фондом “Інтелектуальна перспектива” 26 червня по 18 липня 2015 року, яке було презентовано сьогодні під час прес-конференції на тему “До Дня Незалежності: що українці думають про Україну?”.

“Думки населення щодо найбільш бажаного варіанту територіального устрою розділилися: дещо переважає позиція, що Україна має бути унітарною країною, але з розширеними повноваженнями регіонів — 41,5%, при чому переважає ця думка в усіх регіонах. 37% населення вважає, що Україна має залишатися унітарною державою з чинними нині повноваженнями регіонів. Федеративний устрій України підтримують 8%. А ймовірний вихід зі складу України в разі якщо цього побажають жителі регіоні - 6,5%. Так само хотіли би бачити свій регіон у складі унітарної України, але з розширеними повноваженнями - 49%, у складі унітарної України з чинними повноваженнями - 36%, а у складі автономії в федеративній Україні - 6%.

При цьому виходу свого регіону зі складу України і утворення окремої держави воліли б лише 1% населення, так само як лише 1% населення хотіли вийти зі складу України і приєднатися до іншої держави, йдеться в результатах дослідження.

Також зазначається, що майже в усіх регіонах України більшість вважає для свого регіону найбільш оптимальним залишатися у складі унітарної України з розширеними повноваженнями (53,5% у західному регіоні, 53% - у центральному, 53% - у східному, 44% - на Донбасі), а у південному думки діляться надвоє: 43% воліли б розширення повноважень свого регіону, а 43% хотіли б залишити все як є зараз. Федеративний устрій регіону найбільше підтримується на сході (9%) та на Донбасі (12%), проте слід наголосити, що жоден з респондентів на Донбасі не висловився за вихід з України та приєднання до іншої держави.

Разом з тим, опитування показало, що абсолютна більшість населення України (67%) пишаються тим, що вони є громадянами України.

Більшість населення в першу чергу себе вважає громадянами України (57,5%), ще для 23% головною є ідентифікація з містом чи селом проживання, а для 6% - з регіоном проживання.

Опитування проводилося за квотною вибіркою, що представляє доросле населення (від 18 років) та здійснювалося в усіх областях України, крім АР Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей методом особистого інтерв’ю за місцем проживання респондентів.

Усього було опитано 1802 особи.

Похибка вибірки не перевищує 2,3%.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Громадська думка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Люди, які ніколи не оглядалися на предків, не дбатимуть про нащадків”
Едмунд Берк

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.