Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


З нового року, в Росії, всі українські харчі стануть «ворожими»

Економіка 9279 переглядів

Опубліковано - 19.11.2015 13:32 | Всі новини | Версія для друку

З нового року, в Росії, всі українські харчі стануть «ворожими»
З нового року, в Росії, всі українські харчі стануть «ворожими»
З 1 січня 2016 року Росія запровадить торговельне ембарго на українську продовольчу продукцію.

Як наголошують у російському уряді, санкції щодо української продукції діятимуть достатньо довго. За словами прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, через російські санкції Україна втратить наступного року близько 600 мільйонів доларів. За словами експертів, найбільше від російського ембарго постраждають українські виробники свинини.

У російському уряді такі свої наміри пояснюють насамперед тим, що з першого січня наступного року почне діяти зона вільної торгівлі між Україною та ЄС, тож Росія має захистити себе від напливу товарів через територію України. Крім того, Україна приєдналася до санкцій проти Росії.

«Ми ухвалили рішення, як і щодо будь-якої іншої країни, яка приєдналася до санкцій, про запровадження захисних заходів у вигляді продовольчого ембарго. Просто це рішення має відтермінований характер – до першого січня», – зазначив з цього міністр економічного розвитку РФ Олексій Улюкаєв.

Залежність від російського ринку скоротили втричі – Яценюк

Віце-прем’єр російського уряду Аркадій Дворковіч наголосив, що санкції діятимуть достатньо довго, але не завжди, тож російський бізнес повинен мати це на увазі та відповідним чином готуватися до такої перспективи. Також влада запевняє росіян, що немає підстав хвилюватися з приводу можливого дефіциту продуктів через ембарго на українське продовольство.

Для українського керівництва такі дії не стали несподіванкою, адже російська влада ще за президентства Віктора Януковича погрожувала такими заходами у відповідь на створення зони вільної торгівлі Україна-ЄС. Тож, українська влада готувалася до таких кроків.

«На 2016 рік наша попередня оцінка, що Україна втратить близько 600 мільйонів доларів експорту до Російської Федерації. Нагадаю, що ми скоротили залежність України від російського ринку втричі. Якщо три роки тому така залежність була в середньому 35%, то сьогодні наша залежність – 12,5%», – зазначив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Також він наголосив, що Україна та ЄС мають виробити спільний план подолання наслідків ембарго.

На перше грудня заплановані переговори у форматі міністр економіки РФ, міністр закордонних справ України та єврокомісар з питань торгівлі. У російському уряді припускають, що запровадження санкцій можуть скасувати, якщо ці переговори матимуть позитивний результат. Але на початку листопада під час візиту до Києва європейський комісар з питань безпеки Федеріка Могеріні заявила, що не знайдено рішення, яке могло би зняти російські застереження.

Найбільше українських продуктів купують азійські країни – Мінагропром

У Міністерстві агропромислової політики та продовольства Радіо Свобода сказали, що українські експортери продовольства вже звикли до подібних недружніх кроків з російського боку.

«Навіть без попереджень такі заходи проти української продукції перманентно запроваджують – і по молочній, і по м’ясній продукції. Цукор давно вилучений з режиму вільної торгівлі… Тому це останній такий «дружній» крок. На даному етапі основними покупцями української продукції є азійські країни, далі – ЄС, далі – африканські країни і лише потім – країни СНД. А Росія навіть не входить до десятки основних імпортерів української аграрної продукції», – каже заступник міністра агропромислової політики та продовольства Володимир Лапа.

За його словами, за 9 місяців цього року експорту української аграрної продукції становив близько 220 мільйонів доларів.

«Вочевидь, до кінця року цей показник може становити до 300 мільйонів доларів. Проте впродовж поточного року експорт знизився на 75%. Фактично, ми маємо зараз лише чверть від того експорту, що був минулого року», – каже Володимир Лапа.

За словами головного редактора агарного інформаційного агентства «Агравері» Наталії Гузенко, найбільше від російського ембарго постраждають українські виробники свинини.

Щодо того, яких санкцій Україна може вжити у відповідь, то прем’єр поки не висловився з цього приводу, а в Міністерстві агропромислової політики зазначили, що це питання поза їхньою компетенцією. Наразі російські товари, зокрема продовольчі, у вільному доступі на полицях українських магазинів.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Від Трипілля українці як солідаристи тяжіють до кооперативної співпраці, але у 1929 році більшовики перетворили на колгоспи та радгоспи численні сільськогосподарські товариства, машинові товариства, товариства спільного оброблення землі, тощо...”
Юрій Липа

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.